Vasten is goed voor het reinigen van lichaam en geest

Vasten zorgt voor verbetering algehele gezondheid.

In deze tijd waarin we onbeperkt kunnen eten, 24 per dag, staat ons immuunsysteem onder druk, omdat ons lichaam continue bezig is om voedsel te verteren. Met als gevolg dat er meer dan 1 miljoen diabetes patiënten zijn, ongeveer 2 miljoen mensen met reumatische aandoeningen en meer dan 270.000 ziekenhuisopnames door hart- en vaatziektes en dat er meer dan 270.000 mensen last hebben van dementie en deze aantallen nemen in grote hoeveelheden toe.

Vasten is niks anders dan tijdelijk niet of zeer beperkt eten, afgewisseld met normale periodes van eten. Intermittent fasting, zoals het genoemd wordt. Vasten is zeker geen hype, het is van alle tijden,  de meeste geloven kennen het ook. Het is eigenlijk het reinigen van lichaam en geest.  Dat kan in verschillende vormen, afhankelijk van de persoonlijke situatie en voorkeur. Zomaar gaan vasten zou ik niet aanbevelen, zeker als men medicatie gebruikt en al reeds ernstige gezondheidsklachten heeft. Een goede orhtomoleculair therapeut zal u hierbij heel goed kunnen begeleiden.

In 2016 ontving dhr. Yoshinori Ohsumi voor zijn baanbrekende onderzoek naar Autofagy (gebeurd tijdens het vasten) en over de voordelen ervan voor de gezondheid. Om aan te geven dat het onderwerp van vasten serieus ondersteund wordt door wetenschappelijk bewijs.

Nobelprijswinnaar 2016 Geneeskunde dhr. Yoshinori Osumi

Wat levert vasten op?

Het tijdelijk niet of zeer beperkt eten van met name dierlijk eiwitten en vetten, heeft diverse voordelen zoals uit de uitzending van dokters van morgen naar voren is gekomen. Ik zet het al een aantal jaren in mijn praktijk. Mogelijke resultaten kunnen zijn dat:

  1. Cholesterol waardes naar beneden gaan
  2. Insuline gevoeligheid neemt toe, nuchtere suikerwaardes dalen,  insuline productie capaciteit neemt toe (zie ook mijn blog over diabetes omkeren)
  3. Vetgehaltes in het bloed dalen
  4. Ontstekingswaardes in het lichaam gaan naar beneden, minder pijnen en meer bewegelijkheid
  5. Gewicht en buikomvang nemen af, je vetpercentage gaat omlaag. (zie mijn blog over overgewicht)
  6. Remming van de veroudering en activering van je energieproductie
  7. Kortom een betere algehele gezondheid en verminderde kans op hart- en vaatziektes, minder klachten bij reumatische aandoeningen, omdraaiing van diabetes II
  8. Uit het programma kwamen nog meer voordelen naar voren o.a. met betrekking tot kanker, maar dat is iets waar ik mij niet bezig houdt, daarvoor is goed denk ik om alles in overleg met de behandeld arts te doen.
·Wil je werken aan je algehele gezondheid?
·Heb je reumatische klachten?
·Heb je diabetes II of insuline resistentie?
·Heb je te hoge cholesterol waardes?
·Wil je het verouderingsproces remmen en over meer energie beschikken zowel mentaal als fysiek?

Heb je een van deze vragen met ja beantwoord en wil je er iets aan doen? Stuur mij dan een berichtje en dan stellen we samen een individueel vasten programma op, mede gebaseerd op je interne bloedwaardes en eventuele voedingsintoleranties.

Uiteindelijk is vasten geen dieet maar een keuze voor een lifestyle change, waarbij voeding en beweging en ontspanning ook belangrijk zijn om goede resultaten te realiseren.

Stuur mij een mailtje voor meer informatie: e-mal : info@lourenskalverdijk.nl

Dit bericht is geschreven naar aanleiding van het tv-programma dokters van morgen over vasten uitzending van 8 oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *