Hulp nodig bij Astma?
Hulp nodig bij Astma?
Lourens Kalverdijk
Orthomoleculair Therapeut
Wat is Astma?
Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Aanvalsgewijs door reactie op prikkelende stoffen, allergie, verkoudheid of na zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Kenmerken zijn:
Ontsteking
Vernauwing van de luchtwegen
Meer slijm
Benauwdheid
Hoesten
Piepende ademhaling
Kortademigheid
Vaak gaat astma gepaard met huidklachten (zoals eczeem) en hooikoorts.
Feiten en Cijfers over Astma
In Nederland zijn inmiddels 626.000 mensen met astma (2021).
In 2011 waren dat er nog zo’n 400.000.
Ongeveer 7% van de kinderen heeft astma.
De kosten verbonden met astma bedragen meer dan 444 miljoen euro.
20% gebruikt zware medicatie (prednison) met ernstige bijwerkingen.
1 op de 7 mensen met astma is arbeidsongeschikt.
Het zorgt voor ruim 8.000 ziekenhuisopnames per jaar.
De verwachting is dat er jaarlijks zo’n 7% meer patiënten bijkomen.
Mogelijke Oorzaken
Er zijn vele mogelijke oorzaken van astma. De meest genoemde oorzaak is roken. Onbekend bij velen is dat huid, longen en darmen allemaal met elkaar in verband staan en dat problemen in deze gebieden vaak tezamen voorkomen. Andere mogelijke oorzaken zijn:
Fijnstof en andere toxines en zware metalen
Gebrek aan zonlicht en vitamine D3, gebrek aan omega 3
Stress en overbelasting
Gebrek aan beweging
Problemen met neurotransmitters
Triggerende voeding en gebrek aan ondersteunende voeding
Gebrek aan energie en problemen met de suikerhuishouding
Gebruik van medicatie en vaccinaties
Wat kan je eraan doen?
Bovengenoemde oorzakenlijst is niet compleet, maar geeft al een beeld van wat er aan gedaan kan worden. Als je er zelf niet uitkomt, kan je natuurlijk altijd hulp zoeken. In het reguliere circuit zal men medicatie voorschrijven, welke het leven dragelijker zullen maken. Denk bijvoorbeeld aan luchtwegverwijdende medicatie en ontstekingsremmende medicatie. Deze medicatie hebben echter als nadeel dat er ook bijwerkingen zijn en uiteindelijk dragen ze niet bij aan het genezingsproces.
Vanuit de visie van de orthomoleculair therapeut is er echter veel te doen. Denk aan het versterken van de grenzen, het tot rust brengen van het immuunsysteem en het remmen van de ontstekingen. Juist met behulp van voeding of juist door het weglaten van voeding zullen we al snel resultaat kunnen bereiken. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan het weglaten van melkproducten, welke de slijmproductie aanzienlijk stimuleren. Verder kunnen het reguleren van de suikerhuishouding en het dag- en nachtritme aan de orde komen. Tijdens een goede nachtrust kan je lichaam herstellen en maakt het voldoende stoffen aan om je longen te beschermen tegen indringers.
Kortom, vanuit mijn visie is er veel te doen en het zou zomaar kunnen dat er veel verlichting komt. Wil je meer weten, maak dan een afspraak met mij. Bel naar 06-53785687 of mail naar info@lourenskalverdijk.nl.