Dementie: Voor je het Weet Vergeet je dat je Nog Leeft!

Dementie: Voor je het Weet Vergeet je dat je Nog Leeft!


Lourens Kalverdijk
Orthomoleculair Therapeut
Wat is Dementie?
Dementie is een combinatie van diverse symptomen waarbij de hersenen prikkels niet goed meer kunnen verwerken. Het geestelijke vermogen neemt dusdanig af dat dagelijkse handelingen, zoals het smeren van een boterham, aankleden of betalingen doen, niet meer zelfstandig kunnen worden uitgevoerd. Dit heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven, en mensen met dementie zijn uiteindelijk volledig afhankelijk van zorg.
De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Maar liefst 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen krijgt ermee te maken. De zorgbehoefte is enorm: 10% van onze totale zorgcapaciteit gaat naar mensen met dementie.
Momenteel leven zo’n 300.000 mensen in Nederland met Alzheimer, en dat aantal zal naar verwachting oplopen tot 500.000 in 2040. Dit maakt dementie de snelst groeiende aandoening in Nederland. Gemiddeld leven mensen nog 6,5 jaar na de diagnose, vaak zonder enig besef van hun omgeving. Dit is geen rooskleurig vooruitzicht, maar in plaats van alleen te focussen op de groeiende aantallen, is het belangrijk om te kijken naar de oorzaken en mogelijkheden om dementie te voorkomen of misschien zelfs terug te draaien
Hoe Herken je Dementie?
Het herkennen van dementie blijft lastig. Gemiddeld duurt het een jaar voordat de diagnose wordt gesteld, maar in de praktijk kan dit veel langer duren als iemand nog handelingsbekwaam overkomt. De belangrijkste kenmerken zijn:
Vergeetachtigheid
Niet meer kunnen uitvoeren van dagelijkse bezigheden
Geen besef van tijd en plaats
Het kwijtraken van spullen
Spraakproblemen
Terugtrekken uit sociale activiteiten
Verandering van karakter
Bewegingsdrang en onrust
Dementie is niet alleen zwaar voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. In Nederland zijn er ongeveer 800.000 mantelzorgers die gemiddeld 40 uur per week bezig zijn met de zorg voor een naaste. Dit verhoogt het risico op burn-outs en hartproblemen. Daarom is het cruciaal om preventief te werken aan een gezond brein.
Mogelijke Oorzaken van Dementie
Dementie kent vele mogelijke oorzaken. Hier zijn enkele belangrijke factoren:
Gebrek aan beweging: Regelmatig bewegen is essentieel voor de hersenen. Puzzelen is leuk, maar fysieke activiteit stimuleert het brein nog veel meer.
Slechte mondzorg: Medicatie verandert de mondflora, wat kan leiden tot aderverkalking en slechtere doorbloeding van de hersenen.
Te veel gebruik van schermen: Mobiele telefoons en computers zorgen ervoor dat bepaalde hersenfuncties minder worden gebruikt en ontwikkelen. Het blauwe licht verstoort de melatonineproductie en slaap.
Verstoorde suikerhuishouding: Een overmatige consumptie van suikers, frisdranken en alcohol verstoort de energievoorziening van de hersenen.
Hormonale disbalans: De hersenen verbruiken veel energie, en een tekort aan bijvoorbeeld schildklierhormonen kan cognitieve achteruitgang versnellen.
Medicatiegebruik: Cholesterolremmers en andere medicijnen kunnen het risico op insulineresistentie verhogen en indirect bijdragen aan dementie.
Hoe Houd Je Je Brein Gezond?
Bewegen en Uitdaging
Bewegen is cruciaal. Matig intensieve beweging gedurende 30 minuten per dag, bij voorkeur in de buitenlucht, helpt het brein gezond te houden. Voor kinderen geldt: laat ze niet de hele dag binnen zitten, maar stimuleer beweging. Hoe sterker de hersenen op jonge leeftijd worden ontwikkeld, hoe beter ze bestand zijn tegen achteruitgang op latere leeftijd.
Daarnaast is mentale uitdaging net zo belangrijk als ontspanning. Denk aan kaartspellen, puzzels, muziek maken, wandelen in groepsverband, een nieuwe taal leren of vrijwilligerswerk doen. TV en radio continu aan hebben, met negatieve berichten, kan juist schadelijk zijn voor de mentale gezondheid.
Voeding en Supplementen
Een cruciale factor in breingezondheid is voeding. Omega 3-vetzuren spelen een sleutelrol bij de opbouw van myeline, dat verantwoordelijk is voor de signaaloverdracht tussen hersencellen. Je vindt deze vetzuren in vette vis zoals haring, kabeljauw, sardientjes en in algen. Vermijd daarentegen omega 6-vetzuren uit margarine en vlees van dieren die zijn gevoerd met soja, mais en granen.
Daarnaast is het belangrijk om te stoppen met roken, alcoholgebruik te verminderen en over te schakelen op een mediterraan dieet met veel groenten, fruit en gezonde vetten. Ook goede mondzorg is essentieel. Supplementen kunnen een goede ondersteuning bieden, maar beweging, nieuwe dingen leren en gezonde voeding vormen de absolute basis voor een gezond brein.
Call to Action: Voorkom Dementie, Werk Actief Aan Je Brein Gezondheid
Je brein is je belangrijkste bezit. Het is niet alleen belangrijk voor je dagelijkse functioneren, maar ook voor je toekomst. Stel je voor dat je nog leeft, maar niet meer weet dat je leeft. Dat wil je voorkomen!
Daarom is preventie essentieel. Door nu bewuste keuzes te maken op het gebied van beweging, voeding en mentale uitdaging, kun je de kans op dementie verkleinen. Zorg goed voor jezelf, je hersenen en je toekomst!
Wil je weten hoe je jouw brein optimaal gezond kunt houden en welke stappen jij kunt zetten? Neem contact met mij op voor een persoonlijk advies.
📞 Bel: 06-53785687
📧 Mail: info@lourenskalverdijk.nl
Investeer vandaag in je brein, zodat je morgen nog weet wie je bent!