Nierklachten: Een Onderschat Probleem
Nierklachten: Een Onderschat Probleem
Lourens Kalverdijk
Orthomoleculair Therapeut
De nieren zijn belangrijk voor ons, ze staan aan de basis van ons urinestelsel en maken deel uit van onze detoxificatie. Samen met de lever zorgen ze voor het afvoeren van gif- en afvalstoffen. Nierklachten als gevolg van infectie of nierstenen komen vaak voor. De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van antibiotica of het verkleinen en verwijderen van nierstenen.
Ruim 10% van de Nederlanders (1,7 miljoen mensen) heeft te maken met chronische nierschade, echter 40% daarvan weet dat niet. Klachten ontstaan namelijk pas als de nierfunctie nog maar 30% of minder is! * Zie website van de Nierstichting
Klachten
De nieren zijn betrokken bij veel functies in het lichaam, zoals:
Reguleren van de vochtbalans en elektrolytenbalans
Aanmaak van hormonen voor de bloeddruk
Aanmaak van vitamine D3 in actieve vorm
Productie van rode bloedlichaampjes
Rol in de suikerhuishouding
Filteren van het bloed
Als deze functies minder worden, kun je te maken krijgen met:
Jeuk en huidklachten
Hoge bloeddruk
Bloedarmoede
Infecties
Vermoeidheid
Misselijkheid
Niet iedereen krijgt alle symptomen of klachten, maar toch niet fijn! Sterker nog, uiteindelijk heb je een veel grotere kans op hart- en vaatziekten en het overlijden daaraan. De vraag is natuurlijk wat zijn mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen en/of hoe kan je het voorkomen.
Mogelijke Oorzaken van Nierklachten
Diabetes en hoge bloeddruk: De twee belangrijkste oorzaken van het ontstaan van nierschade. Bovendien versterken ze elkaar.
Gebruik van medicatie: Paracetamol, pijnstillers, antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en statines hebben allemaal een negatieve invloed op de nieren.
Chemicaliën en zware metalen: Hebben grote impact en verdringen jodium, welke belangrijk is in de energiehuishouding en een functie heeft als anti-oxidant.
Jodiumtekort: Jodium is belangrijk voor de aanleg en ontwikkeling van de nieren tijdens de zwangerschap. Hoe beter ontwikkeld, hoe minder kans op nierklachten op latere leeftijd.
Voedingstekorten: Eiwitten en voldoende omega 3 vetzuren zijn essentieel.
Wat kan je doen aan Nierklachten?
Een reguliere behandeling is in eerste instantie gericht op het behoud van de nierfunctie. Een verbetering van de situatie wordt niet mogelijk geacht. Een nierfunctiestoornis ontstaat niet van de ene op de andere dag. Er zijn naast diabetes en hoge bloeddruk meerdere oorzakelijke verbanden te vinden zoals hierboven reeds aangegeven.
Beperk fluor: Het gebruik van fluor is desastreus voor het functioneren van de nieren. Laat de fluorbehandeling achterwege en zoek naar alternatieven voor het poetsen.
Juiste voedingstoffen: Glycoproteïne (bottenbouillon), voldoende choline rijke producten zoals eieren en essentiële suikers uit bessen en zeewier.
Regulatie van de energie: Doe iets aan de suikerspiegel en zorg voor een goede vertering. Het regelmatig consumeren van zeeproducten is belangrijk, niet alleen voor jodium, maar ook voor de omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren leveren een bijdrage aan het herstel en bescherming van de nierfunctie.
Eet meer groenten en fruit: Begin met het eten van meer (biologische) groenten en fruit en kruiden. Laat pakjes en zakjes en frisdranken staan en drink voldoende water. Beperk de hoeveelheid natrium.
Samenvattend
Als de nieren eenmaal aangedaan zijn, uit zich dat in veel klachten en verhoogt dat het risico op het krijgen van hart- en vaatziektes aanzienlijk. Vanuit orthomoleculair perspectief is er veel aan te doen. Ik leg je graag uit hoe en waarom, om zo tot een aanpak te komen. Wil je meer weten, maak dan een afspraak met mij. Mail naar: info@lourenskalverdijk.nl of bel: 06-53785687