Sport en voeding staan niet los van elkaar
Alles kost energie, zeker topsport. Een optimale prestatie vraagt erom dat alles klopt, zeker ook de verhouding arbeid rust. Het temperen of het lichaam en de geest af en toe rust gunnen maakt dat je het langer volhoudt maar ook dat je kunt herstellen en zomaar tot grotere prestaties kan komen.
Vanuit de hersenen vindt de energie aansturing plaats, als de hersenen onvoldoende voeding krijgen dan zal er ook minder toestemming komen om energie te gebruiken in ons systeem, dit gaat met name ten koste van ons duurvermogen en aerobe verbrandingscapaciteit. Dat houdt in dat we eerder in de verzuring zullen komen, minder zin om te sporten.
In eerste instantie zal je dat niet direct merken, omdat je geprikkeld wordt door je systeem om op zoek te gaan naar voeding, je wordt actiever. Ondanks je tekorten kan je goed presteren, maar dit kan zich tegen je keren. De meeste (top) sporters zijn dan toch (te) vroeg versleten. Goed getraind en toch stuk.
De basis om te presteren is natuurlijk de arbeid, de training, maar het onderhoud en het luisteren naar de symptomen van je lichaam en geest en een goede begeleiding zijn minstens zo belangrijk. Het plezier dient voorop te staan. Vanuit de symptomen van je lichaam kan je veel leren, het lichaam doet de dingen niet voor niks.
Wat gebeurd er in het lichaam?
De energie gaat daar naar toe waar het nodig is. Dus ben je aan het rennen dan gaat de energie naar de spieren, hart en longen, en gaat er geen energie naar de spijsvertering en het immuunsysteem.
De aansturing van het brein moet het in ieder geval blijven doen, dus de voeding voor het brein is de eerste zorg. Na het sporten gaat de energie eerst naar de lever en naar de spieren, voor ontgiften en herstel. Dit kan je merken door de temperatuursverhoging na de inspanning, dit heeft als doel het herstel te bevorderen en dat vraagt tijd. Het lichaam geeft signalen af, zo ook het warmer worden na een inspanning heeft een doel. Dus een ijsbad na je inspanning remt het herstel proces.
Alles draait om energie, hersenen zorgen voor de verdeling, daar waar de energie nodig is gaat het naar toe.. Als we dan dingen gaan forceren dan leidt dat tot verminderd herstel en grotere kans op ziekte of blessures.
Symptomen dat het niet goed gaat?
Als je na het trainen last krijgt van ondertemperatuur, dan heb je basaal al te weinig energie, dan is het van heel groot belang dat je je trainingsschema en je voedingsschema onder de loep neemt en deze gaat aanpassen.
Als je ondanks je harde trainen steeds langzamer wordt of slechter gaat presteren en steeds minder gemotiveerd bent. Dat duidt erop dat je lichaam zich niet meer herstelt.
Spierpijn is altijd teken van schade aan de spieren. Pijn is schade en een tekenen dat je lichaam moet voeden en eerst herstellen om erger te voorkomen.
Op een voorzichtige manier uitlopen of uitfietsen is prima natuurlijk om de doorbloeding op gang te houden en om de lymfe te activeren, zodat herstel bevorderd wordt.
Niet uitgerust wakker worden, overmatig zweten tijdens de slaap en onrustig slapen, zijn ook tekenen dat inspanningen te groot zijn geweest en het lichaam hard aan werk is om voor het herstel te zorgen.
Welke misverstanden zijn er nog steeds op het gebied van sport en voeding?
Veel sporters nemen nog vaak veel koolhydraten tot zich, vanuit de veronderstelling dat dit zou leiden tot hogere snelheid, meer uithoudingsvermogen en blessures en hersteltijden zou verminderen.
Koolhydraten hebben we nodig, maar we slaan ze niet onbeperkt op, de belangrijkste brandstof voor het hart is vet en we kunnen zelf glucose maken uit vet en eiwitten.
Veel mensen drinken (zie ook mijn eerdere blog) tijdens of kort voor het sporten nog een suikerrijk of fructose rijk drankje. Dit zorgt voor insuline in de bloedsomloop en blokkeert daarmee de vetbranding in het lichaam en dat is je belangrijkste energiebron. Fructose innamen zorgt voor verminderde energie, hogere bloeddruk, minder capaciteit van hart. Kortom beter goede eiwit inname en voldoende inname van water een aantal uren voor de prestatie.
Suikers zijn dramatisch voor de kwaliteit van spieren, botten en kraakbeen. Beter is het om meer groenten en fruit te nemen en te zorgen voor voldoende eiwitten in de vorm van wild, vis of avocado of lekkere bottenbouillon.
In ons land kennen we een broodcultuur. Granen en ook peulvruchten bevatten stoffen die het immuunsysteem belasten. Dat is natuurlijk iets wat je niet wilt als sporter ter voorkoming van allerlei blessures en eventueel ontregeling van je afweer systeem. En het afweer systeem staat al onder druk bij sporters. Beter is het dus om geen granen of peulvruchten te nemen voor een sportprestatie!
Suppletie of extra vitamines en mineralen zijn zeker nodig. Alles staat in het teken van energie. Veel mensen heb een gebrek aan vitamines en mineralen. Ga je sporten dan kost dat ontzettend veel energie en is het zaak om je lichaam goed te onderhouden en te voeden. Een zere achillespees, stijve spieren bij het opstaan, minder fit en gemotiveerd wakker worden, regelmatig hoofdpijn of andere kleine pijntjes in het lichaam, allemaal symptomen dat je te veel hebt gevraagd van het lichaam en behoefte hebt aan extra voeding, vitamines en mineralen.
Wat moet je wel doen als sporter?
Houdt goed contact met je trainer en luister naar de symptomen van je lichaam, pas je trainingen aan en neem eventueel meer rust.
Ga regelmatig nuchter bewegen en stimuleer je vetverbranding. Heb ook geen angst voor vetten, ze zijn je belangrijkste en grootste energiebron. Kies voor grasboter, kokosolie en olijfolie. Vermijd margarines en halvarines deze zijn ontstekingsbevorderend en dat willen we juist niet.
Zorg voor voldoende voeding denk aan meer afwisseling en meer groenten en fruit. Verlaat de gedachte van altijd maar brood!! Neem eens een groetenomelet (zonder brood!) of neem lekkere rijke groentesoep van eigen gemaakt bottenbouillon (geen bouillon blokje gebruiken)
Zorg voor aanvulling van je amminozuren voor je energie, herstel en spieronderhoud en groei. Neem een goede omega 3, is voeding voor je brein, voor je celademhaling (voedingstransport en afvalafvoer) belangrijk en is heel belangrijk voor het herstel. (zie ook deze blog sportvoeding Daarnaast kies je voor een goede multi om je ontgifting, energie op een hoger niveau te brengen.
Wil je als sporter vooruit en wil je serieus werken aan het voorkomen van blessures of betere herstel capaciteit. Stuur mij dan een mailtje: info@lourenskalverdijk.nl en vraag advies aan.
Sport en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.