Diabetes is volksziekte nummer 1, hoewel als je media en politiek geloof denk je waarschijnlijk dat het COVID-19 of een van de diverse varianten betreft. Er zijn meer dan een 1 miljoen mensen die last hebben van een verstoorde suikerhuishouding. De officiële naam is diabetes mellitus. Er zijn ook nog eens een paar honderd duizend mensen die het niet weten, maar inmiddels wel in een voorfase verkeren. Er komen er duizenden mensen per maand bij. Voor meer info zie mijn eerdere blog over insuline resistentie en diabetes II
Belangrijkste oorzaken van diabetes
Diabetes is niet alleen een probleem in Nederland, maar een wereldwijd probleem. Er wordt op grote schaal wereldwijd onderzoek gedaan naar de oorzaken. De algehele en steeds terugkerende constatering is dat ons verkeerde voedingspatroon aan de basis ligt van het ontstaan (maar is niet perse de individuele factor) van diabetes.
Met name is ons voedingspatroon na WOII drastisch veranderd en is alles gericht op gemaksvoedings, boordevol met suikers en snelle koolhydraten. Door “technologische vooruitgang” zijn we steeds minder gaan bewegen, terwijl beweging nodig is om gezond te blijven. Het is kan niet genoeg benadrukt worden dat om gezond te blijven we iets zullen moeten doen aan ons voedingspatroon en onze bewegingsactiviteit.
Hoe kan je weten dat je op weg bent naar problemen?
Een van de eerste tekenen van het ontstaan van gezondheidsproblemen is het krijgen van overgewicht. Verder kan je denken aan: veel trek in zoet en suiker, moe en futloos zijn, dikker worden met name in de taille, veel moeten plassen en dorst hebben, slapeloosheid.
Wat zijn de risico’s insuline resistentie?
Denk nu niet dat de risico’s gering zijn bij te hoge suikers spiegels in het lichaam, het kan leiden tot overgewicht, hart- en vaatziektes, blindheid, zenuwpijnen, seksuele problemen en afsterven van lichaamsdelen. Nu kan je ervoor kiezen om bij de dokter een insuline spuit te gaan halen, met als gevolg dat je waarschijnlijk steeds meer afhankelijk gaat worden van de medicatie en op termijn meer problemen gaat ontwikkelen. En andere optie is om de oorzaak aan te pakken aan je levensstijl en eetpatroon te werken.
Hoe verander je je leefstijl?
Je leefstijl veranderen. Het draait allemaal om voeding en beweging. Eet aangepast, minder koolhydraten en meer eiwitten, eet meer groentes, drink meer water, vermijd suikers en alcohol en beweeg wat meer. Het lijkt simpel maar toch lastig om uit te voeren in de praktijk.
Begin met het maken van goede voornemens, zorg dat deze ook realistisch en haalbaar zijn. De voordelen moeten groter zijn de eventuele nadelen zoals spierpijn. Je zou ze op eigen kracht moeten kunnen realiseren. Leg de voornemens vast en maak ze meetbaar.
Maak je planning zo dat er ook alternatieven zijn, zowel in de keuze van voeding en/of het bewegingsmoment. Als het regent ga je misschien niet buitensporten maar ga thuis krachttraining doen. Zorg voor een positieve benadering. Dus als het dan regent, is juist lekker om na het sporten onder warme douche te staan, i.p.v. van te zeggen als het regent ga ik niet. Erken je zwakheden en zoek daarvoor hulp van iemand, zodat jullie elkaar motiveren. Ga bijvoorbeeld samen naar een kookcursus of wordt lid van de sportclub. Ik ga zelf wel eens naar Sportinc in Noord-Scharwoude, daar krijg je leuke en afwisselende training.
Kom je er echter niet uit en wil je hulp?
Soms kom je er alleen niet uit en heb je andere problemen, die zorgen voor de verstoorde energiehuishouding en suikerhuidhouding.
Neem dan eens contact op met mij en ik ga dan samen op zoek naar de mogelijk oorzaken. Om vervolgens samen aan het herstel te gaan werken en je energie weer op een hoger niveau te krijgen.
Wil je meer weten stuur mij dan een mailtje: info@lourenskalverdijk.nl