Veelal betreft dit een hulproep van vrouwen van middelbare leeftijd, waarbij de eitjes minder in aantal zijn en meestal van mindere kwaliteit zijn. Dit geeft nog meer hormonale schommeling dan daarvoor. Meestal zijn de kinderen al weer iets ouder, in de puberteit, dus minder makkelijk te sturen zeg maar. En tegen die tijd komt je man ook weer meer in beeld, doorgaans staan de kinderen toch op de eerste plaats (en misschien wel terecht?), en dan moet je gaan bedenken wat je nog samen hebt en hoe je daar nog iets leuks van kan maken. Verder probeer je ook je eigen carrière nog weer een extra boost te geven. Kortom eigenlijk heel veel dingen die op je af komen, die veel stress kunnen opleveren en dan gaat het lichaam zich ook nog eens anders gedragen als gewenst. Niet zo gek dat je daarvan in war bent, geïrriteerd kan reageren etc.
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn eigenlijk niets anders dan boodschapperstoffen in het lichaam die er voor zorgen dat het lichaam/geest op een bepaalde manier reageert. Als onze hormonen in balans zijn dan zijn wij ook in balans, maar ja…. ! Verstoorde hormoon balans kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, overgang, depressie, P.M.S. etc. Onze hormonen regelen onze stressreacties, reacties op ontstekingen, onze energie en zijn essentieel voor onze voortplanting, onze groei etc. De aansturing van de diverse hormonen vindt plaats in de hersenen.
De aansturing vanuit de hersenen
Vanuit de hersenen worden onze hormonen aangestuurd en aangemaakt en worden ook andere klieren aangezet tot de productie van hormonen. Dit gebeurd vanuit de hypothalamus en de hypofyse, ze werken net als de thermostaat in huis, wanneer de hoeveelheid hormonen voldoende is, dan wordt de productie bijgesteld naar beneden en andersom wanneer er een tekort dreigt dan worden productie verhoogd. Zo blijven het lichaam en geest dus in evenwicht, totdat…
Vrouwen van 40+
Alles gaat heel lang goed, maar zo rond je 45ste dan worden de eierstokken van mindere kwaliteit en dient de bijnier de productie van progesteron en oestrogeen op zich te nemen. Nu produceert de bijnier ook ons hormoon cortisol. Cortisol zorgt er onder andere voor dat je goed kan reageren op geestelijke en lichamelijke stress, daarnaast zorgt het voor ons slaap- en waakritme, bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking. De bijnieren krijgen het druk en zeker als we kijken naar de druk die er ligt bij veel vrouwen om alles regelen zoals de kinderen, hun sociale relaties, hun carrière en niet te vergeten hun uiterlijk. Het is niet zo gek dat dit niet altijd lukt. Is balans eenmaal zoek geraakt dat is het lastig om deze te herstellen. Bekende klachten zijn hoofdpijnen, vetopslag op de buik, depressiviteit, opvliegers, heftigere menstruaties, meer pijnbeleving in het hele lichaam, slecht op kunnen staan etc.
Wat kan je er aan doen?
Afhankelijk van de problematiek zijn er diverse tips en oplossingen mogelijk. Ik zal er een aantal opnoemen.
- De belangrijkste vermijd en verminder stress, leg jezelf niet zoveel druk op, maak de juiste keuze en accepteer dat je niet alles vandaag kunt realiseren.
- Kom in beweging het liefst buiten in de zon, beweging zorgt voor goed gevoel en verlaagt ontstekingsfactoren, is goed voor de lijn. Yoga zou ook een uitstekende vorm van bewegen kunnen zijn door de stress vermindering en betere ademhaling.
- Zorg voor voldoende nachtrust, beperk beeldscherm licht, werkt niet door tot s avond laat, ga lekker stukje wandelen of lees een goed boek.
- Eet meer groenten 500 gr of meer, het liefst biologisch
- Beperk de hoeveelheid koolhydraten, denk aan producten met laag glycemische index
- Eet meer vette vis, denk aan makreel, haring, sardientjes en kies anders voor goede suppletie met omega 3 vetzuren
- Beperk de hoeveelheid koffie en alcohol, zorgt meer cortisol en nog meer disbalans
- Denk om chemische producten uit verzorgingsproducten van huid en haar, beperk e-nummers, belastend voor de lever die belangrijk is voor de juiste afbraak van hormonen
- Overweeg suppletie in de vorm van een goede multi vitamine met actieve b-vitamines, eventueel extra vitamine c of een kruid om de bijnier te ondersteunen zoals Rhodiola
- Kom je er niet uit, dan is het goed om contact te zoeken met vrouwpoli’s of orthomoleculair therapeuten, die je verder kunnen helpen, het is vereist vaak een individuele aanpak, eventueel aangevuld met onderzoek
Vond je dit een nuttig stuk deel het dan eventueel met anderen en wil je meer weten stuur dan een berichtje naar info@lourenskalverdijk.nl