Voedingstips voor betere sportprestaties

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

De basis verse groenten en de juiste vetzuren.

  • Ouderwets lekkere boerenkool stampot zit bomvol vezels, vitamines en mineralen en maakt dat je je sportprestaties langer vol kan houden. 
  • Maak een lekkere carpaccio van bieten en tapenade van olijfolie, parmezaanse kaas, knoflook en basilicum. Bieten staan bekend om hun sportprestatie verhogende werking. De nitraat zorgt voor een lager zuurstofverbruik en lagere hartslag. Met bietensap kan dit effect ook bereikt worden, maar zo maak je er nog iets lekkers van. Knoflook en basilicum zorgen voor het herstel en zijn uiterst heilzaam.
  • Kies voor de juiste vetten, kies wilde zalm, haring, makreel of sardientjes. Kies dus voor verse omega 3 vetzuren! Misschien moet deze wel op nummer 1 staan. Ze zijn essentieel voor de celademhaling, voor een betere doorbloeding, zorgen voor beter spierherstel, ze zorgen voor minder verzuring, ze zorgen voor betere vetverbranding.  Sporten betekent heel veel stress voor het lichaam, er ontstaan scheurtjes en ontstekingen, dat kost veel energie voor het lichaam. Dus hoe eerder dat afgerond wordt hoe beter. Een serieuze sporter zou suppletie van omega 3 suppletie moeten overwegen voor betere sportprestaties.

Als je gaat trainen of een wedstrijd hebt neem dan niet te veel eten tot je neemt, als je lichaam nog moet verteren als jij moet presteren, dan gaat dat ten koste van je prestatie. Neem een lichte koolhydraatrijke maaltijd zo’n 3 a 2 uur voor de wedstrijd.

  • Een ontbijtje met havermout, banaan en kaneel en kokosrijstmelk met 2 koppen koffie. Dit is een koolhydraatrijke maaltijd, rijk aan vezels en mineralen, met een lage glycemische index, wat zorgt dat de energie over langere tijd beschikbaar is, zodat je lichaam er langer op kan presteren, de banaan zorgt voor veel suikers en magnesium en vitamine B6, belangrijk voor de ontspanning en energieproductie.

De koffie vergroot de alertheid en verminderd de pijnperceptie, cafeïne verhoogd doorgaans het prestatie vermogen.

Tijdens het trainen of tijdens de wedstrijd zie je vaak iedereen drinken of van allerlei soorten drankjes. Als het goed voelt moet je dat blijven doen, maar zeker als het een gezoete sportdrank is dan belemmeren deze drankjes dat je in de vetverbranding gaat komen en dat is waarvoor een heel aantal mensen juist aan het sporten zijn.  Voor inspanningen tot 90 minuten is drinken niet perse noodzakelijk, het bezorgt het lichaam meer stress.

  • Water met honing. Door een paar lepels honing toe te voegen aan je waterbidon, heb je een uitstekende drank om je koolhydraten aan te vullen.  Het is een uitstekende sportgel, door de samenstelling gaat je lichaam er efficiënt mee om en het zorgt voor minder ontstekingen na afloop.  Ga je langer sporten dan 90 minuten of is het extreem warm/koud, neem dan op tijd iets te drinken en voeg eventueel wat keltisch zeezout toe aan de sportdrank.

Heb je eenmaal getraind of zware inspanning geleverd tijdens een wedstrijd dan is het belangrijk om daarna aan je herstel te werken.  Zeker als je de volgende dag weer moet presteren of als je bijvoorbeeld in trainingskamp bent.  Voor het herstel zou ik het volgende adviseren

  • Kies voor een eiwitshake, voor beter herstel en sterkere spieren! Whey proteïne in combinatie met soja eiwit en caseïne zorgen samen voor de optimale combinatie. Ze zorgen voor  constante aanvoer van aminozuren en plantaardige eiwitten gedurende langere periode en daarmee zorgen ze voor optimaal herstel. Een goede shake bevat ong. 20 g eiwitten per portie en      als deze ook nog eens voorzien is van voldoende b-vitamines, antioxidanten en mineralen, dan zal je optimaal effect hiervan merken. Laat het lichaam wel even bijkomen van de inspanning    en neem dan pas de shake, dus na half uur.
  • Neem regelmatig een stuk fruit. Fruit bevat veel suikers, maar ook veel antioxidanten die belangrijk zijn voor het herstel na de inspanning. Ook hier geld kies het liefst voor onbespoten en biologische fruit. Kies bijvoorbeeld voor een stuk ananas, meloen, banaan of papaya, dit zijn belangrijke bronnen van ribose. Dit is belangrijk voor de energie aanmaak van het lichaam.
  • Kies voor met name voor een groente en eiwitrijke maaltijd bijvoorbeeld een lekkere rijstmaaltijd met ruim voldoende verse groentes en met zalm en eitje en scheutje olijfolie erdoor. KH beperkt  belangrijk om glycogeen voorraad in de spieren aan te vullen. Minstens en misschien wel belangrijker zijn echter ook de aminozuren, choline en vetten. Olijfolie bevorderd bijvoorbeeld de zuurstof opname. Kies voor lekker veel verse groentes om zo ook de schade in lichaam te kunnen herstellen en vitamines en mineralen aan te vullen.  Granen en peulvruchten beter niet eten 48 uur voor een sportieve prestatie.