Insuline Resistentie en Diabetes II

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerniveau niet op peil blijft. Bij mensen met diabetes lukt het niet om de bloedsuiker stabiel te houden. De officiële naam is diabetes mellitus.

Wat is insuline?

Als je voeding tot je neemt in de vorm van suikers of koolhydraten.  Dan zorgt de insuline, een hormoon aangemaakt door de alvleesklier, ervoor dat deze suikers (glucose) opgenomen worden in de cellen en dat het bloedsuikerniveau weer daalt. Maakt het lichaam geen of onvoldoende insuline aan, dan functioneert het lichaam niet goed meer. Dan kan je last krijgen van de volgende klachten: vermoeidheid, stijve spieren, vaak moeten plassen en dus ook veel dorst hebben, wazig zien.

Wat is het verschil tussen insuline resistentie en diabetes II?

Voordat je diabetes II ontwikkeld gaat er vaak een lange periode overheen. In de fase voorafgaand ontwikkeld men resistentie voor insuline, je wordt minder gevoelig voor insuline.  Kenmerkende klachten die hier bij horen zijn:

  • Veel trek in zoet en suiker
  • Moe na het eten
  • Dikker worden in de taille
  • Moeite hebben met afvallen
  • Slapeloosheid

Wat zijn de gevolgen van insuline resistentie?

Het gevolg is dat je op lange termijn diabetes II kan gaan ontwikkelen, waarbij er dus minder insuline wordt geproduceerd of dat het lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline. Als diabetes II patiënt krijg je medicijnen voorgeschreven door de arts. Verder zijn de risico’s divers en zeker niet te onderschatten, denk aan overgewicht, nierziekte, blindheid, hart- en vaatziekten, zenuwpijnen.  Dit zijn geen prettige vooruitzichten. Vroeger was het een ouderdomskwaal tegenwoordig zijn er ook al 30jarigen die er aan lijden en de schatting is dat er zo’n 800.000 mensen in Nederland diabetes hebben en nog eens 200.000 in het voorstadium verkeren.

Wat is de oorzaak van insuline resistentie?

De meest getrokken conclusie is dat ons lichaam resistent is geworden door de hoeveelheid suikers en snelle koolhydraten waarvan wij er veel te veel binnen krijgen in ons dieet. Wat ook mee speelt is de brandstofverdeling in het lichaam, waarbij het lichaam zelf de prioriteiten stelt.  Je lichaam heeft brandstof nodig voor de hersenen en voor het immuunsysteem en voor beweging.  Als nu de hersenen en/of immuunsysteem te veel energievragen dan zou het kunnen dat het lichaam de gevoeligheid van de insuline receptoren naar beneden bijstelt waardoor het lichaam kan herstellen.

Wat kan ik er aan doen om dit te voorkomen of dit weer te herstellen?

Indien u voorgaande last heeft van de kenmerkende klachten is het goed om contact te zoeken met een Orthomoleculair Epigentisch Therapeut, om samen:

  • De mogelijke oorzaken te achterhalen van het ontstaan van de “suikerziekte” of resistentie, denk bijvoorbeeld aan ontstekingen in de darm waardoor belangrijke mineralen onvoldoende worden opgenomen.
  • Voedingspatroon aan te passen zodat er stabielere suikerhuishouding ontstaat, denk aan meer eiwitten, meer vetten en daarmee minder behoefte aan koolhydraten.
  • Insuline gevoeligheid te verbeteren en je vetverbrandingscapaciteit te vergroten, door ander bewegingspatroon.
  • Suppletie om tekorten aan te vullen, denk hierbij onder andere aan: goede omega 3 vetten, Vitamine E, chroom, zink, magnesium

Let wel diabetes II patiënten die al insuline spuiten of andere medicatie hebben, daarvoor is het verstandig om in overleg te treden met hun arts en te vertellen dat ze iets aan hun diabetes willen doen door middel van beweging, voeding en levensstijlverandering, met als doel de medicatie af te bouwen.