Stress en Burnout, feitelijk zijn je batterijen leeg!

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

We kennen het allemaal wel, stress situaties, waarin we nog gauw het ene moeten afmaken voordat we het andere moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg die heben als we op tijd thuis moeten zijn zodat er nog op tijd gegeten kan worden voordat de kinderen naar de sport moeten. Heel herkenbare momenten, waarbij we gedreven worden door onze ambities, angsten, sociale verplichtingen of noodzaak om te overleven. Totdat het niet meer gaat en we in een burnout zitten!

Burnout volgt op langere periode van stress

Stress vraag veel van het menselijk lichaam, als we stress volle periode hebben gehad, zijn we vaak moe. Stress kent vele gedaantes. Werkstress, relatiestress, stress door sport, stress door alle dagelijkse impulsen die we krijgen via straling. Ook kennen we stress veroorzaakt door eten, dat is bij sommigen wel bekend in de vorm van sociale stress: wat moeten we eten of ik heb geen tijd om het klaar te maken. Ik bedoel hiermee echter de reactie die eten oplevert, wanneer wij dat niet goed verteren en waarbij ons immuunsysteem getriggerd wordt.

Wat gebeurd er tijdens stress met ons lichaam?

Als er stress is worden cortisol en adrenaline aangemaakt, dat is op zich fijn, daardoor kunnen we reageren op stressvolle situaties. Dit is prima als het niet te lang duurt, maar als dit te lang duurt raakt onze biochemie in ons lichaam verstoort en komen we in een burnout. De gespannen situatie zorgt ervoor de er heel vitamines en mineralen verbruikt worden en uiteindelijk draaien de radartjes in het systeem niet meer. We komen dan in een negatieve spiraal terecht. Voorbeelden van klachten ten gevolge van stress:

  • Verzuring van het lichaam, jicht of reuma
  • Hoge bloeddruk, hart en vaatziektes
  • Diabetes II (zie ook mijn blog over diabetes)
  • Darmproblematiek en ontstekingen
  • Hoofdpijnen en geestelijke problemen
  • Burn out, waarbij je tot (bijna) niks meer in staat bent

Dit zijn natuurlijk geen leuke vooruitzichten, maar ze zijn logisch verklaarbaar

Duidelijk mag zijn dat deze problematiek vaak niet na drie gesprekjes met de bedrijfsarts is opgelost. Er moet vaak veel meer gebeuren. Stress, levensstijl, voeding, bewegingspatroon en suppletie en geduld zijn allemaal facetten die bijdragen aan een oplossing of verbetering van de situatie.

En nee het zit niet tussen de oren, of wel, maar het is vaak logisch verklaarbaar en vaak op te lossen. Een Orthomoleculair Therapeut snapt hoe de processen in elkaar steken en kan uitstekend helpen bij het hervinden van uw energie en vitaliteit.