7 zomerse groenten van eigen bodem voor een goede gezondheid

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Vaak leveren de lokale producten precies de voeding die wij nodig hebben voor onze gezondheid Bovendien als je lokale biologische voeding koopt ben je milieubewust bezig.  Hier vindt je zeven voedzame groeten met een bijbehorend lekker recept voor de zomer.

Green Godess Soep is heerlijk
Spinazie rijk aan ijzer en belangrijk voor onze energie productie
Goede voeding is belangrijk voor onze gezondheid
Artisjok en wortelen beide erg lekker en erg goed voor onze gezondheid

Witlof is een bladgroente die vaak wordt geassocieerd met haar bittere smaak. Witlof bevat veel vitamines A, B en C en is rijk aan foliumzuur.  De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd en het heeft een laxerend effect. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.

Tomaten zijn erg veelzijdig, je kunt ze rauw en gekookt eten en aan tal van salades, soepen en sauzen toevoegen.  Ze zijn bloeddruk verlagend doordat ze rijk zijn aan Kalium. Hun rode kleur danken ze aan de stof Lycopeen, welk stof helpt tegen het verbranden door de zon, helpt tegen schimmelinfecties en helpt tegen oxidatieve stress. Verder bevatten ze veel betacaroteen en vitamine C, belangrijk voor een sterk werkend immuunsysteem.

Mensen die nachtschade producten slecht verteren doen er goed aan om de zaadlijsten en het velletje te verwijderen om zo de lectines te verminderen.