skip to Main Content
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut
06 53 78 56 87 info@lourenskalverdijk.nl Volg mij op facebook
7 Heerlijke Recepten Met Groenten Lourens Kalverdijk

7 zomerse groenten van eigen bodem voor een goede gezondheid

Vaak leveren de lokale producten precies de voeding die wij nodig hebben voor onze gezondheid Bovendien als je lokale biologische voeding koopt ben je milieubewust bezig.  Hier vindt je zeven voedzame groeten met een bijbehorend lekker recept voor de zomer.

Green Godess Soep is heerlijk
Spinazie rijk aan ijzer en belangrijk voor onze energie productie

Spinazie zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. De groente zit vol anti-oxidanten, goed voor de bescherming van ons hart en onze ogen. De groente bevat veel vitamine A, E en K. Bovendien is het een rijke bron van ijzer, nodig voor energieproductie van je lichaam. Een heerlijk recept voor de zomer is de Green Goddess soep van Amber Alberda.

Wortelen zijn de ultieme gezonde snack, lekker fris en zoet en laag in calorieën, ideaal als je wilt afvallen.  Verder bevat de wortel onder andere veel vitamine A, welke belangrijk is voor een gezonde huid.  Voor kinderen is het belangrijk voor de groei.  Verder zitten er B-vitamines is welke essentieel zijn voor ons immuunsysteem,  spijsvertering en hormoonhuishouding.  Wortels zijn ook rijk aan vitamine C en kalium en daarmee belangrijk voor het voorkomen van hart – en vaatziekten. Kortom wortel zijn lekker en gezond.  Een frisse wortel salade voor de zomer vindt je hier

Bieten zijn al jaren lang bekend om hun gezondheidseigenschappen met name tegen hoge bloeddruk.  Bietjes bevatten hoge concentratie van foliumzuur en vitamine C. Er huizen veel mineralen in bietjes waaronder ijzer, mangaan, kalium, magnesium, zink en koper.  Een oogstrelende rode bietensalade vindt je op de site van Rineke Dijkinga

Goede voeding is belangrijk voor onze gezondheid
Artisjok en wortelen beide erg lekker en erg goed voor onze gezondheid

Artisjok is niet alleen lekker maar vooral erg voedzaam, je kan de Artisjok in zijn geheel eten. De Artisjok barst van de vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Met name wordt de Artisjok gebruikt om de gal en lever te ondersteunen.  Verder heeft het een cholesterol verlagende werking. Meer over cholesterol vind je in mijn blog.

Klik hier voor een heerlijk recept met pompoen en artisjok van de Odin.

Sperziebonen hebben een gunstig effect op onze  cholesterol en bloeddruk. Ze bevatten eiwitten welke nodig zijn voor de opbouw en onderhoud van ons gestel.  Verder bevatten sperziebonen veel foliumzuur, welke belangrijk is voor het voorkomen van geboorte afwijkingen. Ook zijn ze een rijke bron aan vitamine C, om verlies tegen te gaan is het belangrijk om sperziebonen te blancheren en/of zo kort mogelijk te koken in een klein laagje water. Sperziebonen zijn ook rijk aan mineralen met name aan mangaan, dit mineraal is belangrijk voor de gezondheid van onze botten en onze wondheling.  Een voedzame en lekkere zomerse maaltijd met sperziebonen vind je hier

Witlof is een bladgroente die vaak wordt geassocieerd met haar bittere smaak. Witlof bevat veel vitamines A, B en C en is rijk aan foliumzuur.  De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd en het heeft een laxerend effect. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.

Witlof is goed voor je gezondheid en je kunt er eindeloos mee variëren in de keuken.  Een lekkere frisse salade voor de zomer vind je hier

Tomaten zijn erg veelzijdig, je kunt ze rauw en gekookt eten en aan tal van salades, soepen en sauzen toevoegen.  Ze zijn bloeddruk verlagend doordat ze rijk zijn aan Kalium. Hun rode kleur danken ze aan de stof Lycopeen, welk stof helpt tegen het verbranden door de zon, helpt tegen schimmelinfecties en helpt tegen oxidatieve stress. Verder bevatten ze veel betacaroteen en vitamine C, belangrijk voor een sterk werkend immuunsysteem.

Mensen die nachtschade producten slecht verteren doen er goed aan om de zaadlijsten en het velletje te verwijderen om zo de lectines te verminderen.

Voor een recept van heerlijke voedzame tomatensap klik je hier. Voeg eventueel nog wat zwarte peper of druppeltje tabasco toe!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top