Tips tegen allergie en hooikoorts

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Mogelijke oorzaken allergie of hooikoorts

Erfelijkheid:  er is een duidelijke verhoogde kans als een van de familieleden allergie of hooikoorts heeft.  Tot wel 80% als beide ouders het hebben.  Er kan sprake zijn van overgevoeligheid en/of verminderde capaciteit om histamine af te breken.

Leefstijl en voedingspatroon:  allergische reacties komen vaker voor in de westerse samenleving.  Wij eten veel minder verse groenten en fruit en verse vis. Wij zijn altijd onderweg en hebben altijd haast en zelden nemen we nog de tijd voor onze voeding. Wij kiezen liever voor gemaksvoeding vol met additieven. Dit is mede de oorzaak voor overbelasting van ons immuunsysteem.

Hygiëne en vaccinatie: onze opvatting over hygiëne maken dat ons lichaam pas op latere leeftijd voldoende antistoffen heeft opgebouwd en getraind is om goed te reageren.  Daarbij kan vaccinatie ook leiden tot allergische reacties zeker voor het derde levensjaar omdat dan het het immuunsysteem nog niet volgroeid is.

Wat kan je er zelf aan doen?

Verminder stress:  langdurige stress zorgt ervoor dat er minder cortisol wordt gemaakt, waardoor er minder DAO wordt aangemaakt, deze zorgt voor de afbraak van Histamine.

Vermijd allergenen:  vermijd de stoffen waarop je reageert, door een zonnebril te dragen die je ogen beschermd tegen de pollen. Maak je huis regelmatig schoon en stofvrij,  denk ook aan allergene vrije beddengoed.

Symptoom bestrijding:  regulier krijgen de mensen vaak een antihistaminica of corticosteroïden als de antihistaminica niet voldoende werkt.  Dit zou je tijdelijk kunnen doen voor  de verlichting van symptomen, maar is geen oplossing voor het probleem, het tegenovergestelde is waar.

Versterken immuunsysteem: immunotherapie waarbij het immuunsysteem wordt getraind om te reageren op kleine hoeveelheden van de stof, kan zeker wel een bijdrage leveren. Regelmatig bewegen zorgt voor goede training en onderhoud van de luchtwegen, zoek wel de juiste dagen uit en luister naar de signalen van het lichaam.

Pas je voeding aan: vermijdt koffie en alcohol. Eet voldoende verse groenten. Neem voldoende fruit,  denk vooral aan verse rode biologische fruit zoals bosbessen en bramen.  Neem regelmatig verse vis, denk aan wilde zalm of haring.  Beperkt het aantal eetmomenten en zorg er zo voor dat het lichaam voldoende goed kan herstellen.

Verder onderzoek en suppletie:  voor meer onderzoek naar de werkelijke oorzaak van de hooikoorts en/of allergie is het verstandig om te rade te gaan bij een orthomoleculair therapeut.  Door aanpassingen van voeding en mogelijk suppletie met bijvoorbeeld goede omega 3 vetzuren en magnesium, zal  er al een stuk verlichting kunnen optreden van de symptomen en kan er blijvend gewerkt worden aan herstel.