Chronische aandoeningen en voeding

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Chronische aandoeningen zijn te genezen

Het leven begint vaak mooi met een lach en veel plezier, maar inmiddels heeft meer dan de helft van de Nederlanders chronische aandoeningen. Vaak hebben mensen meer dan 1 aandoening. Voor de meeste aandoening hebben we medicijnen ontwikkeld uit planten. Deze kunstmatige medicijnen kunnen goed helpen in acute situaties, maar langdurig gebruik zorgt bijna altijd voor verstoring in ons lichaam of brein. De medicijnen genezen niet maar werken symptomatisch en hebben veel bijwerkingen.

Voeding en lifestyle zijn bepalend voor ziekte niet onze genen

Ook al zijn de genen overgeërfd dan nog is de expressie van genen afhankelijk van onze levensstijl en voeding. De toxines die wij tot ons nemen hebben daarop een grote invloed. Deze hebben als gevolg dat ons afweersysteem het op een gegeven moment niet meer aan kan en zo kunnen er allerlei ziektes ontstaan. Denk hierbij aan gif via de land en tuinbouw, de luchtvervuiling van vliegtuigen, boten en auto’s, medicijnen direct of indirect via ons drinkwater.

Andere oorzaken die bijdragen aan onze verminderde weerstand:

De voeding die bespoten is heeft zelf ook veel voeding en antioxidanten verloren om zichzelf te beschermen tegen de gifstoffen met als gevolg dat minder antioxidanten binnen krijgen via ons voedsel.  Ook kunnen dezelfde voedingsmiddelen meer anti stoffen gaan produceren als ze blootgesteld worden aan pesticiden denk aan gluten en lectinen in granen. Hierdoor kunnen wij deze stoffen minder goed verteren.

We consumeren veel meer kant en klaar maaltijden, waar veel dingen aan toegevoegd worden zoals smaakversterkers en enzymblokkers, waardoor het smaakvol is en waardoor het er vers blijft uit zien. Het effect op de vertering en gezondheid laat zich raden. Ook de magnetron doet absoluut afbreuk aan de kwaliteit van voeding. De eiwitten gaan stuk, belangrijke antioxidanten gaan stuk, het kost energie om het te verteren en levert niks meer op.

Chronische stress tweede oorzaak van chronische aandoeningen

Stress zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt op de overlevingsmodus. Het hart gaat sneller, de hersenen zijn actiever, je bent alerter, dit kost veel energie. Tijdens stress is er geen tijd voor herstel en veel B-vitamines, magnesium en zink gaan verloren. Hierdoor krijgen de minder energie, hebben we slechtere ontgifting en uiteindelijk  zal dit leiden tot allerlei ontsteking, galstenen, burn-out, depressiviteit etc.

Wat kunnen we er zelf aan doen?

Ten eerste wees alert op de voeding die u consumeert, het gaat in eerste instantie om preventie. Voeding is de basis van ons genetische materiaal, belangrijk voor onze energie en belangrijk voor de juiste mineralen en vitamines. Voeding is belangrijk voor een gezond lichaam.

  1. Maak zoveel mogelijk je voeding zelf klaar, vers, zonder smaakversterkers, conserveringsmiddelen en kleurstoffen
  2. Eet eigenlijk altijd biologische voeding
  3. Eet vooral meer groentes
  4. Eet minimaal twee keer in de week vis, denk aan wilde zalm, haring, makreel
  5. Zijn er problemen neem dan (tijdelijk) een goede multi en vul deze aan met omega 3 (laat je hierover goed adviseren!)
  6. Zorg voor voldoende ontspanning, in werk en relatie, zorg voor een lach.

Kom je er niet uit en wil je hulp ga dan op zoek naar een goede orthomoleculair epigenetisch therapeut.