Artrose een van de meest chronische aandoeningen!

Artrose is een chronische aandoening
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Artrose is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen verslechtert en uiteindelijk verdwijnt. Behandeling is belangrijk. Orthomoleculair gaan we belasting verkleinen en de voeding voor het kraakbeen vergroten. Suppletie, vertering, dieet, gewichtsbeheersing en beweging vormen onderdeel van de aanpak. Neem nu nog contact op met mij: info@lourenskalverdijk.nl

Bij artrose verslechtert en verdwijnt uiteindelijk het laagje kraakbeen op de botten in je gewricht met als gevolg pijn, stijfheid en uiteindelijk een functiebeperking. In 2019 waren er naar schatting 1,5 miljoen mensen met artrose in Nederland, waarvan  2x zoveel vrouwen als mannen. Artrose ontstaat meestal bij oudere mensen en komt vooral voor in de knieën, heup, schouders, nek, rug, duim, vingers en de grote teen.

Als oorzaak wordt gegeven, dat het kraakbeen verdwijnt en daarmee de bescherming van de botten in een gewricht. Als gevolg daarvan gaat het bot vervormen en zijn oppervlakte vergroten, om zo de belasting te verminderen op het bot. Het kan leiden tot ontstekingen en pijn ook mede omdat zenuwbanen verplaatsen.

Risico factoren voor Artrose

Behandeling van Artrose

1)     Reguliere aanpak Artrose

Regulier is behandeling gericht om het proces te stabiliseren en zo leefbaar mogelijk te houden. De behandeling kent een medicamenteuze behandeling die gericht is op pijnstilling en ontstekingsremming. Dan voelen we het niet meer, maar het proces gaat nog steeds door. De niet-medicamenteuze behandeling is gericht op afvallen, beweging (evt. therapeutisch) en hulpmiddelen, zoals aangepaste schoenen. 

2)     Orthomoleculaire Therapie voor Artrose

Orthomoleculaire therapie is een holistische benadering van gezondheid die zich richt op het herstellen van het evenwicht in het lichaam door middel van voedingsstoffen. Vanuit mijn visie ontstaat artrose, doordat het onderhoud van het kraakbeen minder is dan de slijtage. Door het kraakbeen te voorzien van voedingsstoffen en door de belasting te verminderen kunnen we verschillende voordelen bieden aan de patiënten:

1. Voedingssupplementen

• Glucosamine en Chondroïtine: Deze natuurlijke stoffen zijn bouwstenen van kraakbeen. Het aanvullen van glucosamine en chondroïtine kan helpen bij het behoud en herstel van kraakbeen.

• Omega-3 Vetzuren: Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn in gewrichten.

• Vitamine K2/D3: zijn nodig om voor een goede calcium huishouding en zorgen ervoor de calcium kan opgenomen worden in botten en niet neerslaat in het lichaam.

• Antioxidanten: Vitamine C, vitamine E, selenium en andere antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in gewrichten en het vertragen van het degeneratieve proces.

2. Dieet en Gewichtsbeheersing en verbetering spijsvertering

3. Ontstekingsbeheersing

• Door voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen bevorderen, zoals bewerkte voedingsmiddelen, suiker en geraffineerde koolhydraten, kunnen orthomoleculair therapeuten patiënten helpen ontstekingsreacties in het lichaam te verminderen.

4. Beweging en Oefening

• Onder druk van beweging wordt het kraakbeen gevoed, dus beweging is essentieel. Het ontwikkelen van een passend bewegings- en oefeningsprogramma kan helpen bij het behouden van gewrichtsmobiliteit en spierkracht. Daar waar beweging niet meer zelf uitgevoerd kan worden, kunnen fysiotherapie en/of hulpmiddelen een goede aanvulling zijn.

Individuele aanpak en samenwerking

Elke patiënt is uniek, en orthomoleculair therapeuten begrijpen het belang van een individuele aanpak. Samenwerking met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten en reumatologen, kan belangrijk zijn. Dit kan helpen bij een uitgebreidere benadering van de behandeling van artrose.

Heeft u artrose, zit het in de familie en wilt u er iets (preventief) aan doen?

Het is geen fijne aandoening en lastig om de juiste keuzes te maken. Wilt u hulp in dit proces dan ben ik u graag van dienst. Hoe eerder u actie onderneemt hoe beter, zeker bij artrose. Bel of mail mij dan maken we een afspraak.