Detoxen voor een nieuwe start

Detoxen voor een nieuwe start
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Detoxen gaat eigenlijk vanzelf, door bewust minder te eten, meer vocht tot je te nemen, meer te bewegen en te zorgen voor voldoende ontspanning. Een goede multi en omega 3 zijn belangrijk ter ondersteuning van het proces. Volg de tips in deze blog en je doet jezelf een plezier. Kom je er niet uit stuur mij dan een mail: info@lourenskalverdijk.nl

De terugkeer van het licht maakt ons vrolijk, geeft ons energie en maakt dat we weer naar buiten toe willen. Van oudsher gingen we ons huis van een grote schoonmaak voorzien. Niet alleen ons huis is echter toe aan een grote schoonmaak maar ons lichaam ook. We bewegen minder in de winterperiode en snoepen meer, zeker tijdens de feestdagen. De kilo’s vliegen eraan en navenant is er meer opslag van gifstoffen in het lichaam. Wil je een frisse start van het jaar, minder kilo’s en meer energie, dan is detoxen het overwegen waard.

Wat houdt detoxen in?

Het komt erop neer dat je gedurende een periode minder eet, meer beweegt en zorgt voor voldoende ontspanning. Detoxen doe je in eerste instantie niet om af te vallen maar om je organen, die voor reiniging van het lichaam zorgen, tijdelijk te ontlasten en te voeden. Hier heb ik gekozen om 7 dagen voor te bereiden en 5 dagen te detoxen. Belangrijk is dat het een aaneengesloten periode is, waarin niet te veel verplichtingen zijn gepland en waar voldoende ontspanning is. Hieronder beschrijf wat je zou kunnen doen wat je kan eten en wat je het best kunt laten staan gedurende deze periode. Detoxen voor een nieuwe start, zowel mentaal als fysiek!

De voorbereiding 7 dagen

 • Maak je boodschappenlijst voor de detox periode in orde en doe zo mogelijk al inkopen in de week voordat je begint, zodat je goed voorbereid bent en geen stress daarover hebt.
 • Ga alvast je eetmoment terug brengen naar maximaal 3 per dag en probeer zo mogelijk Intermittend fasten toe te passen en geleidelijk op te bouwen, zodat er 16 uur zit tussen je laatste maaltijd en eerste maaltijd.
 • Begin dag met het drinken van 2 glazen lauw/heet water, eventueel aangevuld met een halve citroen
 • Begin alvast met het ’s ochtends elke dag voor het ontbijt krachtoefeningen van 1 minuut te gaan doen (5 a 6 stuks achter elkaar). Alternatieven zijn touwtje te springen of een wandeling te maken op nuchtere maag. Blijf wel luisteren naar je lichaam en stop bij pijnen of verander de oefeningen. Dit blijf je ook doen tijdens de detox.
 • Indien je nu niet goed in je vel zit, je gezondheidsproblemen hebt, begin dan niet zonder een goed advies. Zeker als je zwanger bent moet je hier niet aan beginnen.
 • Zorg voor een goede multi vitamine en een omega 3 die ondersteunen bij het ontgiften en rust te brengen in het immuunsysteem.

Detoxen voor een nieuwe start, 5 dagen!

 • Drink voldoende water en vocht in de vorm van groene of kruidenthee. begin de dag met 2 glazen water, het liefst lauw warm eventueel aangevuld met een halve citroen. Vermijd koffie, sapjes en alcohol
 • Naast het bewegen in de ochtend, is het goed om dagelijks voor het eten nog minimaal een half uur te wandelen.
 • Pas Intermittend Fasten toe en neem maximaal 2 eetmomenten per dag, tenzij je het niet trekt en neem dan een lekker stuk fruit of een handje ongebrande nootjes.
 • Zorg voor voldoende fruit denk aan appels, banaan, meloen, ananas, blauwe bessen, mango, kiwi, citroen of sinaasappels.
 • Zorg voor voldoende groenten denk aan broccoli, spinazie, bloemkool, wortel, bietjes, artisjok, spruitjes, prei, ui, knoflook, rucola, avocado. Maak bijvoorbeeld een lekkere groentesoep of een heerlijke salade met bietjes erdoor met olijfolie en scheutje citroensap en peper en zout.
 • Vermijd dierlijke eiwitten (vlees en ei), dus ook zuivel neem in de plaats daarvan bonen, linzen en champignons.
 • Vermijd brood/gluten/pizza/pasta en nachtschade producten zoals aardappel. Vervang brood afwisselend een halve meloen of ananas, bakje havermout met kokosrijsmelk en mango, bakje chiazaad weken in water met kiwi en kokosrasp en blauwe bessen, bakje kokosyoghurt met fruit.

Na de detox

 • Introduceer weer je eiwitten begin met een licht verteerbaar stukje kip of vis of een gekookt ei.  Ga regelmatiger een stukje vis eten zoals haring, makreel of kabeljauw
 • Ga weer over op drie eetmoment en pas indien gewenst af en toe Intermittend Fasten toe.
 • Blijf s ochtends bewegen op nuchtere maag erin houden. Net als het drinken van 2 glazen heet water drinken in de morgen.
 • Probeer 2 of 3x in de week te sporten, het liefst buiten in de zon.
 • Zorg in het eten voor meer groenten en fruit, ook met name tijdens het ontbijt en de lunch. Doorgaans is die veel te eenzijdig.
 • Zorg voor voldoende ontspanning en is er een reden tot een feestje geniet er dan van. Zorg voor een goede balans waarin er ruimte is om af en toe te genieten.
 • Kijk ook eens naar mijn blog eet je fit. Detoxen voor een nieuwe start.

Detoxen voor een nieuwe start

Bij de meeste mensen zal dit leiden tot meer energie en een frisse uitstraling en een mooiere huid. Meestal verliezen de mensen ook een aantal kilo en met de extra energie zorgt dat erover dat het een boost geeft in je leven zowel fysiek als psychologisch.