Eet je fit

Eet je fit door meer variatie en meer groenten.
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Ik heb dit stuk geschreven voor mensen die zelf aan hun gezondheid willen werken, het zijn ideeën die bij mij en een groot deel van mijn cliënten werken.  Het is niet het eerste artikel en zal niet het laatste artikel zijn over voeding en gezondheid, maar misschien wel de eerste aanzet voor de verandering van uw levensstijl en daarmee voor meer fitheid en energie in uw leven.

De basis is heel eenvoudig:

  1. Varieer
  2. Eet vers en biologisch
  3. Beperkt het aantal eetmomenten
  4. Geniet

Nogmaals eten is zo belangrijk voor ons, ook in deze tijden van welvaart. Voor velen vormt eten nog steeds het belangrijkste moment van de dag. Vroeger aten we echter om te overleven en/of zo snel mogelijk weer op kracht te komen en zo te herstellen van een ziekte of inspanning.  Tegenwoordig zorgen de hoeveelheid, de eenzijdigheid en de grote hoeveelheid aan slechte stoffen ervoor dat we steeds minder fit en steeds vaker ziek zijn of blijven.

Diëten

Veel mensen volgen een dieet, of dat nu een caloriebeperkt of eiwitrijk of juist veganistisch is. Vaak is er goed resultaat, maar binnen de kortste keren zijn de kilo’s er weer bijgekomen.  Dat komt meestal, omdat de diëten te strikt worden genomen en er weinig ruimte is voor genieten. Mensen houden dit tijdelijk vol en daarna valt men weer terug in het oude patroon. 

Variatie

Een van de dingen die belangrijk is, is om meer variatie in te brengen. In Nederland denk we vaak dat we afwisselend eten, maar helaas we denken bij variatie aan bruin, wit of suikerbrood etc en we doen daar op becel, kaas, oude kaas, jonge kaas, pindakaas, hagelslag of nutella, soms wisselen we af en nemen we een bakje magere of halfvolle yoghurt met cruesli. Afgezien of deze producten goed zijn voor ons, is het beter om hier afwisseling in te brengen.  Verlaat de brood en kaas gedachte eens tijdens het ontbijt en de lunch. Gebruik meer goede vetten zoals die uit de avocado, makreel, olijven, kokosolie en grasboter, alles beter dan de “plastieke boters” die wij nu gebruiken. Variatie zorgt voor een betere en evenwichtigere darmflora, dit zorgt voor een beter immuunsysteem en zal ons fitter maken.

Wat eten we dan wel?

Vervang het broodje eens door een ontbijt met havermout en kokosrijstmelk, of maak een groenteomelet gebakken in de roomboter, of maak een boekweit pannenkoek, met boekweitmeel, kokosrijstmelk, een ei, maak hiervan beslag, bak dit in de kokosolie en beleg met appel, rozijntjes en kaneel. Of neem alleen een paar stuks fruit voor het ontbijt of sla het een keertje over.

Kies voor vers en het liefst biologisch

Het klinkt logisch, maar is niet zo eenvoudig. We zijn tegenwoordig dusdanig druk in ons bestaan, dat we geen tijd meer hebben ons eten voor te bereiden of om na te denken over alternatieven.  Vroeger besteden we veel meer tijd aan en aandacht aan ons eten, dan aan het eten zelf. De supermarkten liggen vol met gemaksvoeding, kant en klaar maaltijden, pizza’s, maaltijdsalades etc.. De feitelijke inhoud of wat het doet voor je gezondheid is van ondergeschoven belang geworden. Wil je een begin maken met betere keuzes te maken voor je gezondheid, blijf dan uit het middenpad van de supermarkt of ga je boodschappen doen op de (biologische) markt of in een biologische supermarkt.

Biologisch is toch duur?

Biologisch is toch duur zeggen de mensen dan, daar zeg ik dan tegen dat het een persoonlijke keuze is. Als je in de gewone supermarkt, appeltjes koopt en je plakt het zakje bestrijdingsmiddelen erop en dat krijgen ze er gratis bij, dan ben ik benieuwd welke keuze ze maken. En als het dan toch te duur is, wissel je eetpatroon dan meer af en kies soms voor een lekker stukje wilde zalm en kies de volgende dag voor een veganistische maaltijd, of maak een lekkere groentesoep van de overgebleven groentes van de dag ervoor.

Realiseer wel dat het maken en bedenken van je eigen maaltijden meer tijd en energie kost in het begin. Maar het zal zich zeker terug betalen, je eten zal weer smaakvoller worden en zal je al snel energieker en fitter gaan voelen door voeding te gaan eten in plaats van vulling.

Beperk het aantal eetmomenten

We zijn tegenwoordig gewend aan overvloed aan eten. We zijn gewend om minimaal zo’n vijf á  zes eetmomenten per dag te hebben. Hierdoor is ons lichaam steeds bezig met het verteren van voeding en zijn wij veel minder goed of helemaal niet meer in staat om onze vetreserves aan te spreken en om te werken aan ons herstel. Dat zien we ook duidelijk terug in de enorme explosieve groei van mensen met obesitas, diabetes, alzheimer etc. Het gaat dus niet alleen om wat en de hoeveelheid, die we in onze mond stoppen, maar ook hoe vaak we iets in onze mond stoppen.

Vroeger konden we niet de hele dag door eten, omdat we zelf op zoek moesten naar eten en we niet beschikten over een koelkast. We waren uitermate goed in staat aanspraak te maken op onze reserves, terwijl dat bij veel mensen nu niet meer het geval is. De continue stroom aan eten, maakt ons steeds meer insuline resistent en zorgt voor steeds meer vetopslag, met alle gevolgen dien. Met verbazing hoor ik dan ook vaak dat er regelmatig adviezen gegeven worden aan mensen om te zorgen voor meerdere eetmomenten per dag, zodat de suikerspiegel op niveau blijft, terwijl voor het herstel van het lichaam en voor het afvallen het essentieel is dat we het aantal eetmomenten terugdringen naar maximaal 3 per dag. Dit verhoogt namelijk onze gevoeligheid voor insuline en geeft het lichaam de mogelijkheid om beter te werken aan het herstel.  Het toepassen van intermittend fasten (zie google) en af en toe het ontbijt eens overslaan, geeft een positieve impuls aan je gezondheid.

Ga nuchter bewegen

Om de omschakeling te vergemakkelijken, is het goed om op een nuchtere maag  (zonder eten in onze maag) te gaan bewegen. Dit zorgt ervoor dat we aanspraak gaan maken op onze vetbrandingscapaciteit, het zorgt voor verhoging van onze insuline gevoeligheid en ook verdwijnt ons honger gevoel als we gaan bewegen. Na afloop van het bewegen zal het eten ons beter smaken.  Afhankelijk wat bij je past, kan het bewegen bestaan uit een wandeling, high intensity interval training (zie google), yoga, zwemmen.

Geniet

Probeer dit verhaal niet te zien als een dieet, maar als een aanmoediging om vaker gezond te eten en ook om meer aandacht aan je voeding te geven. Het gaat erom dat de basis goed is, kies voor een soort 80/20 regeling, waarbij er ruimte is om ook voldoende te genieten. Heb je zin om lekker uit te slapen en ’s ochtends lekker uitgebreid te eten met een croissant met jam of wil je lekker een stuk appeltaart met slagroom, doe dat zeker en voel je zeker niet schuldig.

Indien je niet gewend bent om te koken en er toch mee bezig gaat, probeer er dan wel iets lekkers van te maken, experimenteer bijvoorbeeld met verse kruiden, gebruik een keer de gril of de oven. Probeer eetmomenten in te brengen, waar je de rust en tijd neemt voor het eten. 

Kies voor meer variatie, vers en het liefst biologisch, kies voor meer groenten. Kies voor minder eetmomenten, kies minder koolhydraatrijke maaltijden, kies voor meer eiwitten, de juiste vetten dwz uit vis, olijfolie, avocado, kokosolie, grasboter.

Ik hoop dat dit stuk ondersteunend is geweest in je zoektocht naar een betere gezondheid, zo ja, deel het dan eens met andere mensen.