Huidproblemen zoals rosacea en acne oplossen?

Bij huidklachten neem contact op met Lourens Kalverdijk
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

De huid is een belangrijk orgaan, met helaas een lage prioriteit. Aan de huid is af te lezen hoe het is gesteld met het interne milieu.  Het immuunsysteem is meestal betrokken bij huidproblemen: denk aan auto-immuun, ontstekingen en intoleranties. Dat is het vakgebied van de orthomoleculair therapeut en door samen de onderliggende oorzaak aan te pakken zullen de gezondheid en de huid opknappen.

Hoofdoorzaken van huidproblemen

 • Genen en leefstijl bepalen, bijvoorbeeld hoe goed je in staat bent om histamine (een stof die vrijkomt tijdens allergische reactie) af te breken, veel mensen hebben hiervoor beperkte capaciteit.
 • Verkeerde, te weinig en ontstekingsbevorderende voeding. Er wordt bijna altijd te weinig groente en fruit gegeten.
 • Verstoorde vetzurenbalans, waarbij te veel omega 6 vetten (ontstekingsbevorderend) wordt gegeten t.o.v. omega 3 vetten (ontstekingsremmend).
 • Darm- en spijsverteringsproblemen, dan kunnen er bijvoorbeeld endogene toxines ontstaan, waardoor ons immuunsysteem wordt belast.
 • Exogene toxines, zoals antibiotica, de pil, vaccinaties
 • Stress en andere hormonale ontregelingen. Vaak zie je bij huid problemen een oestrogeen dominantie. Oestrogeen zorgt voor meer histamine, dus meer roodheid, jeuk, pijn. Histamine kan ook zorgen voor slapeloosheid. Vooral bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar ontstaat dit, waardoor vrouwen meer vermoeidheidsklachten hebben dan mannen.

Tips voor een gezonde en stralende huid.

Is er ergens anders een probleem in het lichaam of is er gebrek aan voedingstoffen dan lijdt de kwaliteit van de huid hier als eerste onder en kan dit leiden tot vervelende problemen. Hieronder een lijstje met tips voor een gezonde en stralende huid. Het zal bijdragen aan een betere weerbaarheid, aan het verlagen van ontstekingen en het herstel voor de huid.

 1. Eet meer groenten en fruit, liefst bij elke maaltijd, eet afwisselend, vers en van biologische teelt. Denk aan bosvruchten, zoals bramen, frambozen, blauwe bessen rijk aan vitamine flavonoïden, vit C en andere anti-oxidanten, deze bieden bescherming tegen beschadiging door te veel zonlicht en gaan groei van ongewenste bloedvaten tegen zoals bijvoorbeeld bij rosacea en couperose.  Denk ook aan oranje groenten zoals pompoen of wortels, rijk aan betacaroteen (voorloper van vitamine A) zorgt voor meer weerstand van de huid en voorkomt onder andere huidveroudering.
 2. Zorg voor minder stress, door keuzes te maken, je kunt namelijk niet alles tegelijk doen, als je keuzes maak creëer je rust. Ontspanning zorgt voor minder verbruik energie, betere doorbloeding en betere opname van voedingsstoffen. Een lach en ontspanning zorgen ervoor dat je dus letterlijk en figuurlijk beter in je vel gaat steken.
 3. Zorg voor voldoende eiwitten, deze zijn onontbeerlijk voor herstel van beschadigd weefsel. Denk aan kip, kalkoen, rundvlees en eieren. Ook zitten hier veel B-vitamines, welke goed zijn voor de ontgiftingsprocessen in de lever. Eieren zijn bovendien rijk aan selenium, goed voor je totale immuunsysteem en energie.
 4. Eet meer vis en zorg voor een betere vetzurenbalans in het lichaam. Kies voor kleine en kortlevende soorten zoals haring, wilde zalm, sardientjes, ansjovis en gestoomde makreel. Suppletie met omega 3, is aan te bevelen, bijna iedereen heeft een te kort. Samen met K2 is dit de ideale combinatie om een goede doorbloeding te houden en daarmee een gezonde huid. Verder is K2, de vitamine tegen aderverkalking en osteoporose. Wil je hier meer over weten en wil je weten wat jou status is? Stuur mij dan een mailtje: info@lourenskalverdijk.nl
 5. Vermijd bewerkt voedsel zoals snack, chips, koekjes of gebak, gebruik geen producten waar plantaardige olie in is verwerkt zoals alle margarines, vloeibare bakvetten. Neem in plaats daarvan een handje verse en ongebrande nootjes (rijk aan eiwitten, magnesium en andere mineralen) of bonbonnetje van kokosvet en rauwe cacao snippers. (Goede voeding voor je hersenen en rijk aan magnesium en ijzer, voorkomt rimpels en geeft rust en ontspanning in het hoofd).
 6. Verminder granen of producten die granen bevatten, dus ook pasta, pizza en andere broodproducten dit vanwege de ontstekingsbevorderende voedingsstoffen zoals gluten en hoge suikerpieken. Verminder uiteraard ook suiker.
 7. Vitamine D, bijna iedereen een gebrek aan Vitamine D in Nederland. Alleen in de zomermaanden is de zon sterk genoeg om vitamine D aan te maken in het lichaam. Daarom is suppletie altijd aan te bevelen.  Vitamine D heeft een preventieve werking op bijna alle welvaartsziektes. Vitamine D verlaagt onder andere ontstekingsniveaus en verlaagt suikerspiegels.
 8. Knoflook en andere lookachtigen zoals uien, bevatten het stofje allocine, welke de sterke geur afgeven en welke tevens actief is tegen  ontstekingen en schimmels. Uitstekend te gebruiken bij acne, rosacea en psoriasis.
 9. Exogene toxines: wees bewust dat je huid een belangrijke bescherming biedt aan je lichaam en de meeste chemische substanties die wij gebruiken zoals shampoos, zepen, crèmes hebben een negatieve invloed op ons hormoonbalans en immuunsysteem. Was en douche met koud water!
 10. Ook beweging, slaappatroon en leefomgeving zijn van grote invloed op de huidgezondheid. Drink voldoende water.
 11. Beperk het aantal eetmomenten tot drie per dag, geeft rust aan je vertering en geeft je immuunsysteem de kans te herstellen. Af en toe eens een maaltijd over slaan of vasten kan heel heilzaam zijn.

Wat te doen als je last hebt van een huidproblemen?