Maagzuurremmers hoe kom ik er vanaf?

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Iedereen heeft wel eens een oprisping. maar om daar nu maagzuurremmers voor te nemen. Ondanks de bijwerkingen gebruiken meer dan 2 miljoen mensen maagzuurremmers.  Het wordt te pas en onpas voorgeschreven en bij het minste of geringste kopen mensen het. Het staat op nr. 4 van de meest verkochte medicijnen.

Bijwerkingen Maagzuurremmers

Het tv programma Kassa heeft vorig jaar aandacht geschonken aan het gevaar van maagzuurremmers. Duidelijk is dat het gebruik van maagzuurremmers leidt tot:

  1. verandering darmflora en darminfecties
  2. osteoporose, botontkalking
  3. laag magnesium gehalte, magnesium is belangrijk voor ontspanning, spiercontractie, voorkomen hoge bloeddruk, ontgifting, temperatuurregulatie en nog veel meer
  4. nierschade en inmiddels ook hartschade
  5. vitamine B12 gebrek, belangrijk voor de bloedaanmaak, hersenfunctie, energieproductie. En tekort kan leiden tot onherstelbare neurologische schade.
  6. en de lijst wordt steeds langer

Desondanks hoor en zie je overal reclames over maagzuurremmers. Het wordt gepromoot als zijnde een snoepje, echter niet zonder gevaar en blijvende schade voor je gezondheid.

Maagzuur te veel en of juist te weinig?

Natuurlijk zijn er mensen gebaat bij maagzuurremmers in geval van een maagzweer of om andere complicaties te voorkomen. Vaak is er echter niet een te veel aan maagzuur maar een gebrek maagzuur, wat voor de problemen zorgt. Dat heeft meerdere oorzaken de belangrijkste daarvan is dat we vaak gestrest zijn en geen tijd nemen voor ons eten. Het lichaam maakt dan minder maagzuur aan en daardoor wordt ons eten niet goed verteerd, met als gevolg dat het maagzuur bovenop komt te liggen en zorgt voor oprispingen. Naast de vertering heeft maagzuur nog een andere belangrijk functie: het beschermt ons lichaam tegen ongewenste indringers. Het gewoonweg slikken van maagzuurremmers is een hele slechte zaak voor onze gezondheid. Bovendien als men er mee stopt, vindt er rebound effect plaats. Dat wil zeggen dat er een te veel aan maagzuur zal zijn na het stoppen met de maagzuurremmer, omdat het lichaam meer maagzuur producerende cellen gaat aanmaken, om het effect van de maagzuurremmers te compenseren. Uiteindelijk kan deze cel woekering leiden tot maagzweren of erger!

Tips

Wat kan je doen om te voorkomen dat je maagzuurproblemen krijgt:

  1. Neem de tijd voor het eten, dan wordt je eten veel beter verteerd
  2. Ga een wandeling maken voor het eten, zodat het lichaam op zoek gaat naar energie en dus beter in staat is om het eten te verteren. Sowieso heel erg goed om voor het eten even te bewegen.
  3. Beperk de hoeveelheid koffie, alcohol, frisdranken, melkproducten, gefrituurd eten en scherp gekruid eten.
  4. Eet meer gefermenteerde producten, zoals zuurkool, kefir en yoghurt.
  5. Verder kan een klein hapje voor het eten zorgen dat de maagzuurproductie aangezet wordt, zodat de vertering goed op gang komt voordat de hoofdmaaltijd verteerd moet worden.
  6. Keltisch zeezout draagt bij aan de productie van maagzuur.
  7. Belangrijkste is om te ontstressen

Andere oorzaken

Onthou in ieder geval dat maagzuurproblematiek niet komt door een gebrek aan maagzuurremmers!