Sport en voeding

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Lourens KalverdijkSport is leuk en voeding is belangrijk

Sport en bewegen is een leuke bezigheid, in mijn beleving. Dit hele artikel is geschreven vanuit mijn beleving, geholpen door mijn eigen kennis als sporter. Ik loop momenteel hard bij Hylas in Alkmaar en doe dat 2 keer per week op de baan en daarnaast nog 2 keer voor mijzelf waarvan op zondag meestal in de duinen.  Sport en bewegen draagt bij aan de algehele conditie en gezondheid, het zorgt voor verbintenis en sociaal contact. Natuurlijk geldt ook hier te veel aan sport of te extreme sportbeoefening is niet goed. Wat voor de één prima is kan bovendien voor de ander heel slecht zijn. Laat ik sporters voor het gemak indelen in drie groepen:

  1. De beginners/herintredende sporters die nog moeten ervaren wat bij hen past en die nog in de opbouw zijn en moeten ervaren wat bij hen past en wat zij zowel fysiek als mentaal aankunnen
  2. De plezier sporters: de groep sporters die regelmatig twee a drie keer per week hun sport beoefenen en dat als zeer prettig ervaren, zonder dat ze per direct de doelstelling hebben om de 10 kilometers onder 40 minuten te lopen. Of ze willen gewoon heerlijk ontspannen paar keer per week een uurtje zwemmen.
  3. De meer geoefende en ambitieuze sporters: die vaak naast hun training bij hun club ook zelf aan kracht- en/of conditietraining doen. En dat zijn sporters die zomaar 6 of 7 keer per week actief zijn, vaak onder begeleiding van een trainer met als doelstelling een goede triatlon te voltooien of fit te zijn tijdens een belangrijk kampioenschap. Ik reken mij zelf tot deze groep, hoewel ik  niet de altijd de ambitie of (prioriteit) tijd heb om aan een wedstrijd mee te doen.

De beginnende of herintredende sporter

Vaak een sporter die al een poosje niet meer gesport heeft en dan vaak om gezondheidsredenen weer gaat sporten.  Meestal zijn de nodige kilo’s er de afgelopen jaren bijgekomen en is het lichaam helemaal niet meer gewend om te bewegen laat staan te sporten.  Voor deze mensen is het enorm goed om weer te gaan bewegen en hun hele stofwisseling weer op gang te brengen. Kies wel de goede beweging en ga niet forceren. Door het sporten zal de doorbloeding weer toenemen, de mentale weerstand zal sterker worden. Ook zal depressiviteit minder worden, het geheugen en hersenen zullen verbeteren. Spieren worden weer opgebouwd en vetverbranding neemt toe, ook in rust.  En daarmee zullen de kilo’s eraf gaan.

Voor niet iedereen is dit het geval, wat je ziet gebeuren is dat mensen de verkeerde sport kiezen, welke te belastend is voor het hun gestel. Soms zijn de mensen gegroeid omdat ze verkeerd eten en zo ontstekingen veroorzaken in hun lichaam waardoor ze vocht gaan vasthouden. Kan ook zijn dat ze te weinig voedingstoffen binnenkrijgen, waardoor je lichaam in stress verkeerd en je niet in de vetverbranding kan komen. Lichaam en geest zullen vaak protesteren. Men schakelt over op op wilskracht en dat kan averechts uitpakken. Vaak zijn de mensen dan teleurgesteld en haken ze af. Terwijl met goed advies en aanpassing van voeding mogelijk op basis van onderzoek en door het juiste beweeg advies er mooie dingen kunnen gebeuren en kan het plezier in het sporten weer terug komen.

De plezier sporters

Dit is de grootste groep sporters, vaak de recreatieve sporters genoemd. Vaak gaan de dingen vanzelf bij deze groep en is er sprake van een mooie sociale binding. De meeste van deze mensen zijn blij met het ding wat ze doen, natuurlijk zullen zij ook wel eens teleurgesteld zijn in de prestatie die zij neerzetten. Maar na afloop is er vaak weer een lach en een kop koffie.  Vaak sport deze groep op een manier die goed past bij hun situatie. Vaak heeft deze groep van alles mee tijdens het sporten, om maar niet om te vallen van de honger en de dorst. Meestal is het niet goed om tijdens of vlak voor het sporten te eten, omdat  het eten dan onvoldoende verteerd is. Sporten bezorgt het lichaam stress, waardoor er minder goed verteerd kan worden en uiteindelijk kan er schade aan darm en het lichaam kan ontstaan als er te vaak met volle maag gesport wordt. Bovendien kost eten en drinken tijdens het sporten veel energie, vaak meer dan dat het oplevert. Beter is om gewoon ruim van te voren tot 2 uur van te voren iets te eten en ook niet te veel. Om herstel te bevorderen is het goed om na afloop iets vocht aan te vullen (water, is gewoon goed) zeker geen zogenaamde sportdrankjes/dorstlessers of frisdranken, iets eiwitrijks (kwark) en een beetje koolhydraten (bijvoorbeeld banaantje) te nemen.

De ambitieuze sporters

Dit zijn de sporters die vaak al langer sporten, die weten dat er regelmatige arbeid verricht moet worden om een bepaalde prestatie neer te zetten. Vaak onder begeleiding van een trainer wordt er een trainingsschema gemaakt. Vaak zijn dit schema’s die extra vragen van de sporters, zowel qua fysiek als mentaal.  Een aantal dingen zijn denk ik belangrijk voor deze sporters:

  • Luister in alle omstandigheden naar je lichaam, je lichaam geeft aan of je goed bezig bent of dat je beter je trainingsschema kan aanpassen. Blijf de dingen met plezier doen.
  • Overleg ook met je trainer, zeker in groepssituaties wordt de individuele sporters nog al eens over het hoofd gezien. Soms is rust of minder trainen beter.
  • Denk na over je persoonlijke verzorging en zorg bijvoorbeeld voor een regelmatige onderhoudsbeurt bij de fysiotherapeut of masseur. Preventie is zo belangrijk, niemand zit te wachten op pees of spierscheuring.
  • Als je zo hard traint zijn goede voeding en suppletie gewoon noodzakelijk om tot een goede prestatie te komen en niet geblesseerd te raken. Veel hardlopers die veel vragen van hun lichaam, creëren spierschade en verhogen hun ontstekingsfactoren daarmee histamine en daarmee bijvoorbeeld hooikoorts. Denk voor jezelf en als je het goed wil doen ga je hiervoor ook naar iemand toe die jou hierover kan adviseren, passend bij de sport en ambities die je hebt. Goede voeding zorgt namelijk ook voor een goed gevoel en een goede focus tijdens de wedstrijd.
  • Zorg verder voor voldoende rust en andere ontspanning zodat er voldoende herstel en motivatie blijft.