Zorgen over uw cholesterol?

Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Heeft uw zorgen over uw cholesterol of over het dichtslibben van uw vaten. In 2016 waren er maar liefst 2,1 miljoen gebruikers van cholesterol verlagers (statines), daarmee behoort het tot een van de meest gebruikte medicatie. Veel mensen zijn bang voor cholesterol, ik wijt dat aan onwetendheid en aan verkeerde voorlichting door officiële instanties. Cholesterol helpt ons, we hebben het nodig en er is niet zoiets als “slecht” of “goed” cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam aanmaakt met name in de lever, darmen en bijnier en testikels. Slecht een klein percentage komt maar uit voeding, dus daarmee kan de angst over cholesterol uit voeding direct naar de prullenbak. Vanuit Cholesterol worden een heel aantal belangrijke hormonen aangemaakt waaronder oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol, DHEA en ook ons geheugen hormoon pregnenolon. Verder is het noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine D, galzuren, de opbouw van onze cellen en het beschermt onze zenuwvezels. Het is belangrijk voor de opname van vitamines A, D, E en K. Cholesterol ondersteunt ons immuunsysteem, het is antibacterieel en antiviraal. Het zorgt voor reparaties aan onze vaatwanden bij beschadigingen. Kortom Cholesterol is heel erg belangrijk, we hebben het nodig om te kunnen leven.

Maar er is toch “slecht” en “goed” cholesterol?

Voor alle duidelijkheid er is geen sprake van slecht of goed cholesterol. Er zijn vele soorten cholesterol, de bekendste zijn LDL (het slechte) en HDL (het goede). Cholesterol zorgt voor het transport van vetten, deze lossen namelijk niet op in het bloed. LDL zorgt voor transport van het cholesterol aangemaakt in de lever naar alle cellen. HDL transporteert vetten van de darm naar de lever en houdt zich bezig met het opruimen.  Je hebt ze beiden nodig en er is niet zoiets “slecht” of “goed” cholesterol, wel moet er sprake zijn van een evenwicht van aanvoer en afvoer.

Statines de oplossing?

Te hoge cholesterol waardes was een indicatie voor hart- en vaatziektes, daarom worden statines nog steeds voorgeschreven. Inmiddels is duidelijk dat niet de cholesterol de oorzaak is maar het gevolg van ons ongezonde leefpatroon.  Sterker nog er is zelfs geen verband tussen hoge cholesterol en hart- en vaatziektes. We slikken massaal statines, maar de cijfers van sterfte door hart- en vaatziektes gaan niet omlaag.  Daarbij komt dat statines veel negatieve bijwerking kennen, o.a. verminderde energie, aderverkalking, vermoeidheid, spierzwakte, geheugenproblemen en doof gevoel in de vingers, diabetes en nog veel meer.  Vooralsnog is het dus een veel beter idee om iets aan de oorzaak te gaan doen dan statines te gaan slikken.

Oorzaken van te hoog cholesterol gehalte

In de reguliere geneeskunde worden hart- en vaatziektes inmiddels gerelateerd aan chronische ontstekingen. Ontstekingen zijn reacties van het lichaam op allerlei soorten aanvallen. Een chronische ontsteking is ontsteking die al langere tijd gaande is en eentje die je niet voelt maar wel gevaarlijk is. Een ontsteking zorgt voor kleine krasjes en scheurtjes in de bloedvaten. Als nu een van de aderen beschadigd is door zijn zo’n ontsteking reageert het lichaam door cholesterol aan te maken om de schade te herstellen. De scheur in de ader wordt dichtgeplakt zodat het bloed onverhinderd kan blijven stromen. Cholesterol is dus het gevolg van de ontstekingen. Onze ongezonde leefstijl,  stress, grote hoeveelheden suikers, koolhydraten granen en het eten van slechte vetten zoals margarines, bak- en braadproducten of vlees uit de bio-industrie vol met omega 6 vetten dragen bij aan het ontstaan van de ontstekingen. Hierdoor ontstaat er een compleet verkeerde verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetten en daardoor worden ontstekingen heftiger en worden ze minder of niet afgerond.

Wat kan ik eraan doen?

Verder zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Eet vers en biologisch, vermijd zoveel mogelijk verpakte en bewerkte voeding
  • Gebruik roomboter, ghee en kokosolie om in te bakken.
  • Gebruik goede extra vierge, ongefilterde olijfolie
  • Eet meer groenten en fruit
  • Voldoende omega 3 vetten van goede kwaliteit!! (belangrijk om het proces niet erger te maken)
  • Voldoende vitamine k2 om te zorgen voor het opruimen van de plaques in aderen
  • Beweeg voldoende het liefst buiten en het liefst voor het eten, elke dag minimaal 30 minuten
  • Zorg voor ontspanning, stress is een grote ziekmaker
  • Drink voldoende water

Lourens Kalverdijk Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut.

Ik hoop dat dit stuk informatief is geweest en ik hoop dat het stuk zoveel mogelijk gedeeld gaat worden, zodat meer mensen beter geïnformeerd raken.