Nierklachten een onderschat probleem

Nierklachten een onderschat probleem
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Nierklachten zijn een onderschat probleem, velen weten niet dat er last van hebben. Het kan leiden tot veel klachten waaronder hart- en vaatziektes. Wil je er iets aan doen, neem dan contact op met Lourens Kalverdijk en mail naar info@lourenskalverdijk.nl

De nieren zijn belangrijk voor ons, ze staan de basis van ons urinestelsel en maken deel uit van onze detoxificatie. Samen de lever zorgen ze voor het afvoeren van gif- en afvalstoffen. Nierklachten als gevolg van infectie of nierstenen komen vaak voor. De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van antibiotica of het verkleinen en verwijderen van nierstenen. 

Klachten

De nieren zijn betrokken bij veel functies in het lichaam o.a.: het regulieren van de vochtbalans en electrolyten balans; de aanmaak van hormonen voor de bloeddruk, het aanmaken van vit D3 in actieve vorm, voor rode bloedlichaampjes; ze hebben een rol in de suikerhuishouding en zorgen voor filteren van het bloed

Als de bovenstaande functies minder worden kan je te maken krijgen met jeuk en huidklachten, hoge bloeddruk, bloedarmoede, infecties, vermoeidheid, misselijkheid. Niet iedereen krijgt alle symptomen of klachten, maar toch niet fijn! Sterker nog uiteindelijk heb je een veel grotere kans op hart- en vaatziekten en het overlijden daaraan. De vraag is natuurlijk wat zijn mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen en/of hoe kan je het voorkomen.

Mogelijke oorzaken nierklachten

Diabetes en hoge bloeddruk worden gezien als de twee belangrijkste oorzaken van het ontstaan van nierschade. Bovendien andersom versterken ze elkaar.

Nieren zijn belangrijk en kosten veel energie, maar ze staan lager in de prioriteit dan het hoofd, hart en de lever. Dat houdt in als er ergens een probleem is in de energiehuishouding dat vaak ten koste gaat van het functioneren van de nieren.

Een andere belangrijke oorzaak is het gebruik van medicatie zoals paracetamol, pijnstillers, antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en statines. Ze hebben allemaal een negatieve invloed op de nieren.  Ook de hoeveelheid chemicaliën en zware metalen hebben grote impact en verdringen jodium, welke belangrijk is in de energie huishouding en een functie heeft als anti-oxidant.

Wat kan je doen aan nierklachten

Een reguliere behandeling is in eerste instantie gericht op het behoud van de nierfunctie. Een verbetering van de situatie wordt niet mogelijk geacht. Een nierfunctiestoornis ontstaat niet van de ene op de andere dag. Er zijn naast diabetes en hoge bloeddruk meerdere oorzakelijke verbanden te vinden zoals hierboven reeds aangegeven.

Een van de eerste dingen is om fluor te beperken, het gebruik van fluor is desastreus voor het functioneren van de nieren. Het probleem is dat onze kinderen al op jonge leeftijd tegenwoordig bij de tandarts met een fluor behandeling wordt geconfronteerd. Dus laat de fluorbehandeling achterwege en zoek naar alternatieven voor het poetsen.

De nieren zijn verder erg gebaat bij de juiste voedingstoffen voor de opbouw en onderhoud zoals glycoproteïne (bottenbouillon) voldoende choline rijke producten zoals eieren en essentiële suikers uit bessen en zeewier.

Daarnaast is de regulatie van de energie erg belangrijk, dus dienen we iets te doen aan de suikerspiegel en een goede vertering. Het regelmatig consumeren van zeeprodukten is belangrijk niet alleen voor jodium, maar ook voor de omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren leveren een bijdrage aan het herstel en bescherming van de nierfunctie.

Verder zijn er veel specifieke processen te ondersteunen. Begin in ieder geval met het eten van meer (biologische) groenten en fruit en kruiden en laat pakjes en zakjes en frisdranken staan en drink voldoende water. En beperk de hoeveelheid natrium.

Samenvattend