skip to Main Content
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut
06 53 78 56 87 info@lourenskalverdijk.nl Volg mij op facebook
Nierklachten Een Onderschat Probleem

Nierklachten een onderschat probleem

De nieren zijn belangrijk voor ons, ze staan de basis van ons urinestelsel en maken deel uit van onze detoxificatie. Samen de lever zorgen ze voor het afvoeren van gif- en afvalstoffen. Nierklachten als gevolg van infectie of nierstenen komen vaak voor. De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van antibiotica of het verkleinen en verwijderen van nierstenen. 

Ruim 10% van de Nederlanders (1,7mln mensen) heeft te maken met chronische nierschade echter 40% daarvan weet dat niet. Klachten ontstaan namelijk pas als de nierfunctie nog maar 30% of minder is! * Zie website van de Nierstichting

Klachten

De nieren zijn betrokken bij veel functies in het lichaam o.a.: het regulieren van de vochtbalans en electrolyten balans; de aanmaak van hormonen voor de bloeddruk, het aanmaken van vit D3 in actieve vorm, voor rode bloedlichaampjes; ze hebben een rol in de suikerhuishouding en zorgen voor filteren van het bloed

Als de bovenstaande functies minder worden kan je te maken krijgen met jeuk en huidklachten, hoge bloeddruk, bloedarmoede, infecties, vermoeidheid, misselijkheid. Niet iedereen krijgt alle symptomen of klachten, maar toch niet fijn! Sterker nog uiteindelijk heb je een veel grotere kans op hart- en vaatziekten en het overlijden daaraan. De vraag is natuurlijk wat zijn mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen en/of hoe kan je het voorkomen.

Mogelijke oorzaken nierklachten

Diabetes en hoge bloeddruk worden gezien als de twee belangrijkste oorzaken van het ontstaan van nierschade. Bovendien andersom versterken ze elkaar.

Nieren zijn belangrijk en kosten veel energie, maar ze staan lager in de prioriteit dan het hoofd, hart en de lever. Dat houdt in als er ergens een probleem is in de energiehuishouding dat vaak ten koste gaat van het functioneren van de nieren.

Een andere belangrijke oorzaak is het gebruik van medicatie zoals paracetamol, pijnstillers, antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en statines. Ze hebben allemaal een negatieve invloed op de nieren.  Ook de hoeveelheid chemicaliën en zware metalen hebben grote impact en verdringen jodium, welke belangrijk is in de energie huishouding en een functie heeft als anti-oxidant.

Jodium heeft nog veel meer functies, het is ontzettend belangrijk al in de aanleg en ontwikkeling van de nieren tijdens de zwangerschap. Hoe beter ontwikkeld hoe minder kans op nierklachten op latere leeft. Het gaat niet alleen om jodium, maar ook om eiwitten en voldoende omega 3 vetzuren. Daarmee wordt duidelijk dat het ook hier heel belangrijk is dat de (aanstaande) moeder goed in voedingstoffen zit en blijft gedurende de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode. Het kindje komt dus wel degelijk tekort als de moeder slecht in de voedingsstoffen zit. Zie ook Hoera ik ben zwanger!

Wat kan je doen aan nierklachten

Een reguliere behandeling is in eerste instantie gericht op het behoud van de nierfunctie. Een verbetering van de situatie wordt niet mogelijk geacht. Een nierfunctiestoornis ontstaat niet van de ene op de andere dag. Er zijn naast diabetes en hoge bloeddruk meerdere oorzakelijke verbanden te vinden zoals hierboven reeds aangegeven.

Een van de eerste dingen is om fluor te beperken, het gebruik van fluor is desastreus voor het functioneren van de nieren. Het probleem is dat onze kinderen al op jonge leeftijd tegenwoordig bij de tandarts met een fluor behandeling wordt geconfronteerd. Dus laat de fluorbehandeling achterwege en zoek naar alternatieven voor het poetsen.

De nieren zijn verder erg gebaat bij de juiste voedingstoffen voor de opbouw en onderhoud zoals glycoproteïne (bottenbouillon) voldoende choline rijke producten zoals eieren en essentiële suikers uit bessen en zeewier.

Daarnaast is de regulatie van de energie erg belangrijk, dus dienen we iets te doen aan de suikerspiegel en een goede vertering. Het regelmatig consumeren van zeeprodukten is belangrijk niet alleen voor jodium, maar ook voor de omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren leveren een bijdrage aan het herstel en bescherming van de nierfunctie.

Verder zijn er veel specifieke processen te ondersteunen. Begin in ieder geval met het eten van meer (biologische) groenten en fruit en kruiden en laat pakjes en zakjes en frisdranken staan en drink voldoende water. En beperk de hoeveelheid natrium.

Samenvattend

Als de nieren eenmaal aangedaan zijn uit zich dat in veel klachten en verhoogd dat het risico op het krijgen van hart- en vaatziektes aanzienlijk. Vanuit orthomoleculair perspectief is er veel aan te doen. Ik leg je graag uit hoe en waarom, om zo tot een aanpak te komen. Wil je meer weten, maak dan een afspraak met mij. Mail naar: info@lourenskalverdijk.nl of bel: 06-53785687

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top