Sport en voeding: Energie

Sport en voeding: Energie
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Sport en voeding: Energie. Alles draait om de beschikbaarheid van energie. Als je lichaam voorzien wordt van met name je juiste hoeveelheid eiwitten en omega 3 vetzuren en met name verse en biologische groenten toevoegen en KH en suikers beperken dan is er al veel gewonnen. Voedt eerst het brein, sport met plezier en kom je er niet uit of wil advies over jou situatie neem contact op en stuur een e-mail naar info@lourenskalverdijk.nl

Juiste voeding

Veel ambitieuze sporters raken regelmatig geblesseerd, klagen over gebrek aan energie, stijve spieren en uitgeblust gevoel. Dit kan natuurlijk vele oorzaken hebben. Denk aan verkeerde voeding, te hoge trainingsintensiteit, niet luisteren naar het lichaam, verkeerde schoenen, irritante trainer, te weinig rust. De laatste is heel belangrijk, na een intensieve training is het belangrijk om voldoende rust te hebben zodat het lichaam kan herstellen en weer klaar is voor de volgende training of wedstrijd. Verder is de keuze voor de juiste voeding heel erg belangrijk, zo niet cruciaal. Dat is niet alleen vanuit sport oogpunt, maar ook vanwege onze gezondheid. Tijdens het sporten gebruik je veel meer energie, dus vandaar de titel “Sport en voeding: Energie.

In de sport draait het om energie, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatievermogen, plezier en het vermogen om te herstellen. In deze blog zal ik voeding het algemeen toelichten, verzuring en de gevolgen ervan aangeven. Verder zal ik iets zeggen over de allocatie problematiek van energie.

Voeding algemeen

Natuurlijk is biologische, verse en onbewerkte voeding het beste en ligt dit aan de basis van je gezondheid. Er wordt verteld dat we voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen, helaas bevat onze voeding nog maar een fractie van de vitamines en mineralen, die het 30 jaar terug bevatte. Als sporter, net als tiener in de groei, heb nog meer voedingsmiddelen nodig. Ga je ambitieus sporten, dan zal je je voeding en levensstijl bewust moeten aanpassen om te kunnen presteren en blessures te voorkomen. Eiwitten, hebben we nodig als bouwstof, vetten als brandstof  maar ook als bouwstof onder andere voor hormonen. En calorieën als brandstof, waarvan de meesten er te veel van binnenkrijgen waardoor de energie steeds minder wordt. De omzetting kost namelijk veel energie, zeker als het over fructose (frisdranken) intake gaat.

Verzuring

Het lichaam functioneert bij een pH tussen de 7,35 tot 7,45. Wordt het lichaam te zuur dan worden magnesium en calcium uit het bot onttrokken. De spieren vormen het tweede reservoir om de zuren te neutraliseren. Aminozuren in de vorm glutamine worden door de nieren gebruikt om de zuren het lichaam uit te scheiden.

Als je dus regelmatig in de verzuring raakt dan kan dat allerhande klachten tot gevolg hebben. Denk aan stijve spieren, afnemende prestaties, afname spiermassa, weerstandsproblemen, eczeem, botproblematiek. Bovendien gaat het verzuring ten koste van de waterbindende capaciteit met als gevolg afnemende elasticiteit en stevigheid van het kraakbeen.

Vermijd suikers en frisdranken

Belangrijk om te weten is dat suikers een dramatisch effect op de kwaliteit van je spieren, botten en kraakbeen hebben. Dus vermijd suikerhoudende producten, zoek eventueel gedroogde vruchten of fruit. Probeer regelmatig groenten en fruit te nemen deze hebben een sparend effect en combineer dat met je verzurende  middelen, zoals vlees, vis en eieren.  

Ook tijdens het sporten nuttigen van dranken met suiker, fructose of van frisdranken zijn daarom niet ok. Beter kruidenthee, groentesap of hele vrucht te nemen. Bedenk dat fructose en glucose de vetverbranding tegengaan en dat is tijdens een prestatie dus absoluut niet slim. Vetten vormen namelijk onze grootste energie bron, waar je misschien wel 40 marathons op kunt lopen.

Sport en voeding: Energie

Als je goed in de energie zit dan kan je lichaam meer hebben, gaat het minder snel stuk, kan je beter en sneller reparaties uitvoeren.  Als je goed in de grondstoffen zit dan is het weefstel sterker en beter en is het herstel werk ook beter.

Voedt het brein

Alles draait uiteindelijk om maximale beschikbaarheid van energie voor de juiste organen op het juiste moment op  Het gaat over allocatie van de energie, realiserend dat de hersenen de energie toewijzing regelen. De hersenen wikken en wegen en doen alles om jou in de race te houden, maar denken wel eerst aan zichzelf! Dus zorg voor voldoende voeding van het brein.

Gevolgen van een tekort aan energie

Belangrijk voor het herstel van de energie zowel tijdens als na het sporten is de ribosebronnen zo goed mogelijk aan te vullen. Glucose- of koolhydraatbronnen zijn daarvoor de slechtst mogelijke kandidaten, dus geen pasta, cola of energiedrink maar banaan, ananas, meloen of vis of eieren. Dus eventueel een tropische smoothie met een rauw ei erdoor, kan een goede aanvulling zijn.

Overige

Natuurlijk zijn er meerdere dingen te regelen zoals het de glucose huishouding, de vetverbranding, het verteringsproces, de voeding die je beter weglaat of juist neemt. Daarover vertel ik je graag meer.

Zeker als je na de training ondertemperatuur hebt (koude voeten en handen en/of gewoon koud), dan gaat er iets goed fout. Dan is het heel erg belangrijk dat je je trainingsschema en voedingspatroon onder de loep neemt en gaat aanpassen