Sport en voeding: Energie

Sport en voeding: Energie

Juiste voeding

Veel ambitieuze sporters raken regelmatig geblesseerd, klagen over gebrek aan energie, stijve spieren en uitgeblust gevoel. Dit kan natuurlijk vele oorzaken hebben. Denk aan verkeerde voeding, te hoge trainingsintensiteit, niet luisteren naar het lichaam, verkeerde schoenen, irritante trainer, te weinig rust. De laatste is heel belangrijk, na een intensieve training is het belangrijk om voldoende rust te hebben zodat het lichaam kan herstellen en weer klaar is voor de volgende training of wedstrijd. Verder is de keuze voor de juiste voeding heel erg belangrijk, zo niet cruciaal. Dat is niet alleen vanuit sport oogpunt, maar ook vanwege onze gezondheid. Tijdens het sporten gebruik je veel meer energie, dus vandaar de titel “Sport en voeding: Energie.

In de sport draait het om energie, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatievermogen, plezier en het vermogen om te herstellen. In deze blog zal ik voeding het algemeen toelichten, verzuring en de gevolgen ervan aangeven. Verder zal ik iets zeggen over de allocatie problematiek van energie.

Voeding algemeen

Natuurlijk is biologische, verse en onbewerkte voeding het beste en ligt dit aan de basis van je gezondheid. Er wordt verteld dat we voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen, helaas bevat onze voeding nog maar een fractie van de vitamines en mineralen, die het 30 jaar terug bevatte. Als sporter, net als tiener in de groei, heb nog meer voedingsmiddelen nodig. Ga je ambitieus sporten, dan zal je je voeding en levensstijl bewust moeten aanpassen om te kunnen presteren en blessures te voorkomen. Eiwitten, hebben we nodig als bouwstof, vetten als brandstof  maar ook als bouwstof onder andere voor hormonen. En calorieën als brandstof, waarvan de meesten er te veel van binnenkrijgen waardoor de energie steeds minder wordt. De omzetting kost namelijk veel energie, zeker als het over fructose (frisdranken) intake gaat.

We zijn in de loop van de jaren meer plantaardig, minder eiwitten, meer verkeerde vetten, minder groeten en fruit en meer koolhydraten gaan eten. Dit heeft als gevolg minder onderhoud en herstel, meer verzuring, meer blessures en ziektes, minder plezier en mindere prestaties. (voedingstips voor betere prestaties)

Verzuring

Het lichaam functioneert bij een pH tussen de 7,35 tot 7,45. Wordt het lichaam te zuur dan worden magnesium en calcium uit het bot onttrokken. De spieren vormen het tweede reservoir om de zuren te neutraliseren. Aminozuren in de vorm glutamine worden door de nieren gebruikt om de zuren het lichaam uit te scheiden.

Als je dus regelmatig in de verzuring raakt dan kan dat allerhande klachten tot gevolg hebben. Denk aan stijve spieren, afnemende prestaties, afname spiermassa, weerstandsproblemen, eczeem, botproblematiek. Bovendien gaat het verzuring ten koste van de waterbindende capaciteit met als gevolg afnemende elasticiteit en stevigheid van het kraakbeen.

Vermijd suikers en frisdranken

Belangrijk om te weten is dat suikers een dramatisch effect op de kwaliteit van je spieren, botten en kraakbeen hebben. Dus vermijd suikerhoudende producten, zoek eventueel gedroogde vruchten of fruit. Probeer regelmatig groenten en fruit te nemen deze hebben een sparend effect en combineer dat met je verzurende  middelen, zoals vlees, vis en eieren.  

Ook tijdens het sporten nuttigen van dranken met suiker, fructose of van frisdranken zijn daarom niet ok. Beter kruidenthee, groentesap of hele vrucht te nemen. Bedenk dat fructose en glucose de vetverbranding tegengaan en dat is tijdens een prestatie dus absoluut niet slim. Vetten vormen namelijk onze grootste energie bron, waar je misschien wel 40 marathons op kunt lopen.

Sport en voeding: Energie

Als je goed in de energie zit dan kan je lichaam meer hebben, gaat het minder snel stuk, kan je beter en sneller reparaties uitvoeren.  Als je goed in de grondstoffen zit dan is het weefstel sterker en beter en is het herstel werk ook beter.

Voedt het brein

Alles draait uiteindelijk om maximale beschikbaarheid van energie voor de juiste organen op het juiste moment op  Het gaat over allocatie van de energie, realiserend dat de hersenen de energie toewijzing regelen. De hersenen wikken en wegen en doen alles om jou in de race te houden, maar denken wel eerst aan zichzelf! Dus zorg voor voldoende voeding van het brein.

Zorg voor voldoende omega 3 vetzuren van de juiste kwaliteit en in voldoende hoeveelheden. Omega 3 is belangrijk in de celademhaling, rust in het brein, Vo2maxen en voor het herstel van schade. (spierpijn is schade en geen lactaat!) (zie mijn blog omega 3 vetzuren) Zorg voor voldoende choline om energie uit het systeem te trekken, met name richting het hoofd. Verder is een goede eiwit shake en een multi-vitamine mineralen absoluut nodig.

Gevolgen van een tekort aan energie

Bij tekorten ontstaat er onrust, meer kleine pijntjes, meer bewegelijkheid. Op termijn gaat dit tegen je keren en kan het leiden tot een burn-out. Dit laatste zie vaak bij mensen, die langer en extremer trainen bijvoorbeeld voor een marathon of triatlon (de gevaren van extreme duursport),. Heel vaak wordt op eiwitten ingeteerd en vergeet men de vetverbranding te trainen door continue te eten en zelden op nuchtere maag te trainen. Vaak is het sporten een moeten geworden en is het plezier er al lang af. Moeten heeft een negatieve impact op prestaties en blessures. Je bent goed getraind en gaat toch stuk! Dit hoeft dus niet het geval te zijn.

Belangrijk voor het herstel van de energie zowel tijdens als na het sporten is de ribosebronnen zo goed mogelijk aan te vullen. Glucose- of koolhydraatbronnen zijn daarvoor de slechtst mogelijke kandidaten, dus geen pasta, cola of energiedrink maar banaan, ananas, meloen of vis of eieren. Dus eventueel een tropische smoothie met een rauw ei erdoor, kan een goede aanvulling zijn.

Overige

Natuurlijk zijn er meerdere dingen te regelen zoals het de glucose huishouding, de vetverbranding, het verteringsproces, de voeding die je beter weglaat of juist neemt. Daarover vertel ik je graag meer.

Zeker als je na de training ondertemperatuur hebt (koude voeten en handen en/of gewoon koud), dan gaat er iets goed fout. Dan is het heel erg belangrijk dat je je trainingsschema en voedingspatroon onder de loep neemt en gaat aanpassen

Wil jij meer weten of wil je weten hoe je ervoor staat of wil gewoon jezelf voorzien van de juiste supplementen, maak een afspraak en kom langs. E-mail: info@lourenskalverdijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *