Chronische pijn is een serieus en vervelend probleem

Chronische pijnen mede oorzaak van stress, voeding en lifestyle
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Chronische pijnen zijn een indicatie dat het niet klopt in het leven. Lifestyle, stress en voeding hebben een grote invloed hierop. Ik help je op zoek gaan naar de oplossing

Pijn is de meest voorkomende klacht, maar wordt heel vaak niet begrepen door zowel omgeving en artsen. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van chronische pijn, met 2,2 miljoen patiënten is dat de grootste patiënten groep in Nederland.  Dit geeft weer dat pijn een serieus en vervelend probleem is.

Pijn vraagt om actie

Bij chronische pijnen spelen meer dingen een rol. Heel vaak zien we een combinatie met angst en fixatie. Je wordt steeds gevoeliger voor pijn en in je gedachten kun je pijn al oproepen. Als ook de omgeving jou vast houdt in je pijn gedachten, dan bestaat je leven alleen nog maar uit pijn.

Pijn is reëel

De pijn is echter reëel, alleen is het niet altijd te zien en dat maakt dat er vaak onbegrip heerst, waardoor de pijnpatiënt nog meer pijnen zou kunnen gaan ervaren. Aan de mensen die bij mij komen zal ik eerst uitleggen dat pijn door meerdere dingen kan ontstaan en dat er meerder componenten inwerken op pijn. Een goede uitleg zal het proces inzichtelijker en ook makkelijker maken om te werken aan een oplossing.

Serotonine is een belangrijke pijnremmer

Een belangrijke component bij pijnremming is de aanwezigheid van serotonine. Serotonine is een boodschapperstof die onder ander zorgt voor onze stemming, verder is het betrokken bij ons slaapproces en heeft het een dempende werking op pijn. Serotonine wordt voor 90% in de darmen aangemaakt. Dus als er problemen zijn in de darm, dan wordt er geen of stukken minder serotonine aangemaakt. Ook zou het kunnen dat er de voedingstoffen ontbreken om serotonine aan te maken. Bijvoorbeeld omdat er energiegebrek is het lichaam waardoor tryptofaan (de voorloper van serotonine) gebruikt wordt voor een ander proces. Een van de dingen die bekeken dient te worden is dus het voedings- en verteringspatroon.

Verder speelt stress een grote rol en door rust te brengen in het stress- en beloningsysteem gaan we meer rust creëren en ook mogelijk om dingen los te laten. Verder zullen we stilstaan bij het voordeel, welke de pijn oplevert. Denk aan: aandacht, aanraking, gehoord worden, niet meer moeten!

Kom je er niet uit dan help ik jou

Pijn is een klacht die serieus genomen dient te worden en is een complex proces. Wil je klachten oplossen en kom je er niet uit, dan ben ik je graag behulpzaam om samen te zoeken naar een oplossing.  En als het even kan zullen we dit proberen te doen met een lach, die draagt namelijk bij aan het herstel.   

Plezier en focus op leuke dingen, maakt het leven veel minder zwaar en minder pijnlijk!

Lourens Kalverdijk 3 feb 2022