Eet je fit door meer variatie en meer groenten.

Een chronische ontsteking oorzaak van veel klachten

In mijn gedachten ben ik perfect, alleen de realiteit is soms anders!

Een ontsteking onderliggende oorzaak van veel klachten. Lourens Kalverdijk Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut
Voor al uw vragen over uw gezondheid

In mijn beroep van Orthomoleculair Therapeut help ik mensen met hun gezondheid door hen met name adviezen te geven over voeding en beweging, eventueel aangevuld met onderzoek en suppletie. Een chronische ontsteking is de oorzaak van veel klachten. De zoektocht naar een oplossing is niet die van perfectie, het is vaak de weg van acceptatie en geleidelijkheid. De aanbeveling die ik aan mijn klanten geef, volg ik zelf meestal op in mijn leven. In mijn gedachten ben ik perfect, alleen realiteit is soms anders!

Ik geniet namelijk ook regelmatig van een lekker stukje taart met slagroom of een witbroodje met roomboter en hagelslag. We leven nu eenmaal in een wereld vol verleidingen, maar ik probeer dan wel altijd weer te compenseren door bijvoorbeeld bewust omega 3 van de allerbeste kwaliteit tot mij te nemen en altijd biologisch eten te kopen.

Probeer geen perfectie na te streven, omdat genieten van het moment ook belangrijk is. Wil je je gezondheid verbeteren realiseer je dat je in een jaar veel kunt bereiken. Kleine stapjes werken vaak beter, dan alles in één keer te willen aan veranderen, sterker nog het werkt vaak demotiverend. Focus met name op de dingen die je wel mag en kunt doen.

Wat is een chronische ontsteking?

Nu zijn er veel mensen met klachten waarbij ontstekingen een belangrijke rol spelen. Een ontsteking is een verdediging van het lichaam tegen schadelijke factoren. In de acute situatie uit zich dat in pijn, hitte, zwelling en functie verlies, maar bij de laaggradige ontstekingen is dat niet tot nauwelijks merkbaar. Een ontsteking heeft het lichaam nodig om een probleem op te lossen. Bij de laaggradige lukt dat echter niet en daarmee wordt de ontsteking permanent, met alle gevolgen van dien. 

Tekenen van een chronische ontsteking

  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Plaques vorming in de aderen, tia’s en hart en vaatziektes
  • Depressiviteit
  • Regelmatig griep
  • Huiduitslag en rode vlekken, eczeem en psoriasis
  • Luchtweg aandoeningen
  • Metaboolsyndroom, Obesitas en Diabetes II
  • Onverklaarbare pijnen en migraine
  • Etc.

Kortom een hele lijst met ziektes en aandoeningen, die je liever niet wilt hebben of waarvan je liever wilt genezen. 

Zojuist even break genomen, tijdens het schrijven van deze blog. Ik heb een duurloop gedaan van 50 minuten. Het geeft mij een goed gevoel, maar of het uiteindelijk  goed is voor je gezondheid, dat betwijfel ik. Na afloop natuurlijk flink water gedronken en een goede shake om te herstellen, oh nee, dat had ik moeten doen. De realiteit was echter anders, ik heb een cappuccino met een stuk appeltaart en slagroom na afloop genomen. Hoe slecht dit ook is, ik heb er wel van genoten en neem dat zeker niet altijd!

Hoe ontstaat een chronische ontsteking?

Een chronische ontsteking ontstaat bij uitputting van het ons immuunsysteem. Er is dus gebrek aan de juiste voedingstoffen, omdat men ze niet tot zich neemt of omdat ze niet verteerd worden. Om dit proces in goede banen te leiden is het van belang dat de darmflora in evenwicht is. Dat wil zeggen dat er voldoende goede bacteriën moeten zijn en dat de slechte niet de overhand krijgen.

De darm is goed voor zo’n 80% van ons immuunsysteem, dus als het hier misgaat dan gaat het ook niet goed in ons immuunsysteem. De slechte bacteriën maken ons ziek en de goede ondersteunen ons juist en zorgen voor een betere vertering, meer energie en meer ontspanning. De goede zorgen onder andere voor opname van onze antioxidanten. Antioxidanten voorkomen schade die er ontstaan tijdens onze verbrandingsprocessen. En zijn daarmee erg belangrijk om ontstekingsprocessen te voorkomen. 

Funest voor een goede darmflora is het vele gebruik van antibiotica. Daarmee is het gelijk een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van allerlei ziektes. De slechte bacteriën gaan steeds meer overheersen en worden bovendien resistent tegen antibiotica, dus wees heel terughoudend hiermee.

Belangrijk te realiseren dat suikers behoren tot het favoriete voedsel van de slechte bacteriën. Natuurlijk wordt er niet iemand direct ziek als hij of zij een glaasje chocomelk of cola neemt. Maar we consumeren veel te veel suikers. Denk niet alleen aan frisdranken en alcohol, maar ook aan voorbewerkte voedingsmiddelen, waaraan suikers zijn toegevoegd.

Het gebrek aan groenten en fruit en daarmee gebrek aan antioxidanten, vitamines en mineralen en vezels, maakt het moeilijk om ons lichaam te ontgiften, de goede darm bacteriën te voeden en ons te voorzien van energie. Gebruik het liefste biologische groenten en fruit. Biologische groenten en fruit bevatten meer antioxidanten en veel minder belastende stoffen voor ons lichaam.

Ook de overmaat aan verkeerde vetten, met name de omega 6 vetzuren, maken ons gevoeliger voor ontstekingen. Omega 6 zitten vooral in onze plantaardige vetten en in ons vlees. Mais en soja zijn relatief goedkoop en maken, dat de beesten meer vocht vasthouden en meer gewicht hebben. Over het effect op onze gezondheid wordt zelden of nooit gesproken, maar het maakt ons daarmee ook gevoeliger voor ontstekingen. We zouden derhalve minder vlees moeten eten en meer voeding uit de zee moeten nuttigen, omdat daar omega 3 in zit en dat is nodig om ontsteking af te ronden.  Kies je voor vlees, kies dan het liefst voor wild of gevogelte en in ieder geval biologisch. Beter weinig kwalitatief goed dan veel en slecht!

Te veel stress en te weinig nachtrust en te weinig beweging, deze gaan vaak samen, zijn een andere belangrijke oorzaak. Ze resulteren in een mindere vetverbranding, meer overgewicht, gebrek aan energie, behoefte aan meer gemaksvoeding en koffie, meer insuline resistentie, meer ontstekingen etc. Zo komt men dus in een neerwaartse spiraal terecht.

Ook ik merk dat wanneer ik stress heb, omdat ik deze blog vandaag wil afmaken, bijvoorbeeld, eerder geneigd ben om een paar koppen koffie te drinken of s avonds op de bank te gaan zitten met lekkere nootjes omdat ik dat verdiend heb. Beter ga ik even in de tuin werken en neem ik een glas water, dat werkt eigenlijk veel beter en zeker op langere termijn. Het is veel beter voor je energie en mentale fitheid. Uiteindelijk gaat het om de balans voor jezelf.

Wat kan je doen aan een chronische ontsteking?

Heb je last van gebrek aan energie, onverklaarbare pijn en klachten en een immuunsysteem wat continue aan staat? Of wil je voorkomen dat je last krijgt van diabetes II, Alzheimer en/of hart- en vaatziektes? Dan is het goed om de vertering op orde te krijgen en te realiseren dat 80% van het immuunsysteem in de darm ligt. Door aanpassing van je voeding en leefstijl kan je veel bereiken met betrekking tot zowel je mentale als fysieke gezondheid.

Voeg elke dag een groente smoothie toe aan je dieet, denk daarbij aan een smoothie met spinazie, boerenkool, bleekselderij, appel, broccoli met kokosmelk, avocado, en ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma, gember, kaneel, kruidnagel en evt. citroen.  Dit is een goede aanvulling op je dieet, het zorgt voor meer mineralen, vitamines en antioxidanten en vezels voor de goede darm bacteriën.

Probeer met name in het ontbijt en de lunch meer variatie en meer groeten en fruit in te brengen. Door als ontbijt bijvoorbeeld aan halve meloen te nemen of halve ananas. En onder de middag een lekkere salade of groentesoep te maken. Eet regelmatig een visje 2 keer per week om voldoende jodium en selenium naar binnen te krijgen. Kies voor de juiste vetten dus roomboter en kokosvet en olijfolie. Als je trek hebt neem dan een stukje pure chocolade of een handje ongebrande nootjes. Drink voldoende water. Ga veel verse kruiden gebruiken om de dingen op smaak te brengen (is echt een aanrader!) Meer tips op mijn blog over eet je fit. Een leuk kookboek met eenvoudig te maken en lekkere recepten vindt je bij Evenwijs.

Zorg voor meer beweging in de buitenlucht in de zon. Gaat bewegen nog niet probeer dan in ieder geval te genieten van de zon en laad je batterijen op.  Vitamine D is goed (waarom Vitamine D) voor het immuunsysteem en daglicht is verder ook heel belangrijk voor een betere nachtrust en meer herstel.

Kom je er niet direct uit of wil direct meer resultaat dan zijn omega 3 vetzuren van goede kwaliteit (het belang van omega 3 vetzuren) en magnesium, zink en jodium en vit C en E belangrijke stoffen om processen te ondersteunen. Soms is het zinvol om probiotica in zetten, zeker als er sprake is geweest van veel antibiotica gebruik. Verder onderzoek naar darmflora samenstelling of naar mogelijke voedingsintoleranties behoort indien wenselijk ook tot de mogelijkheden. Dit zijn zaken waarbij ik jou kan helpen om de juiste keuzes maken.

Als mensen mij beschrijven zullen zij mij als eigenwijs en koppig kunnen omschrijven, dat is misschien geen leuke omschrijving maar ik ben er aan gewend en voel me er goed bij. Ik heb echter niet altijd gelijk, zo eerlijk ben ik dan ook wel weer. Het maakt wel dat ik nadenk over de dingen en dat ik snap, dat het eigenlijk fantastisch is als een moeder haar kinderen probeert op te laten groeien zonder al te veel suikers. En als je van de norm afwijkt krijg je al gauw een bepaalde stempel, terwijl je eigenlijk heel goed bezig bent. Normaal wil dus lang niet altijd zeggen goed voor ons of voor jou, zo ook met het “Nieuwe Normaal”.

Ga eerst aan de slag met meer groenten, meer verse kruiden, meer variatie en zoek ontspanning en de zon. Kom je er niet uit en heb je hulp nodig en wil je afspraak maken, stuur mij dan een mailtje: info@lourenskalverdijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *