Energiegebrek leidt tot gezondheidsproblemen

Energiegebrek geeft gezondheidsproblemen
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Energiegebrek leidt tot gezondheidsproblemen. Belangrijk om de oorzaken te achterhalen en er iets aan te doen. Denk aan stress, verteringsproblemen, maar ook nachtdiensten. Het is een hele puzzel, maar ik help je graag om je energie weer op niveau te krijgen. Stuur mij een mailtje info@lourenskalverdijk.nl en maak een afspraak.

Energie is momenteel het probleem van deze tijd, tenminste als wij de politiek mogen geloven. Energie of liever gezegd energiegebrek leidt tot gezondheidsproblemen. Denk aan het chronisch worden van pijnklachten, denk aan een burn-out. Denk ook aan het gebrek aan energie in het brein bij kinderen waardoor ze zich niet of moeilijker kunnen concentreren. Het brein is feitelijk degene, die bepaalt waar de energie naar toe gaat in het lichaam en welke actie er wel of niet mag worden uitgevoerd

Energie verdeling

Brein, hart, longen, lever, nieren zijn de organen die relatief de meeste energie vragen in het lichaam. Het immuunsysteem is relatief goedkoop. Zodra het immuunsysteem aan gaat, dan merken wij dat direct in onze energie en in onze zin om dingen te ondernemen. De energie moet op dat moment naar het herstel van ons lichaam. Belangrijk in eerste instantie is om te zorgen dat het brein tot rust komt en gevoed wordt.  

Zet jezelf op de 1e plaats

Rust is belangrijk

Beperk je energie verlies

Relatie of werkstress

Ga na welke dingen jou energie kosten en vraag jezelf af of je werk en relatie nog wel zijn zoals jij zou willen. Als jij op maandag al denkt aan het weekend, omdat je dan niet naar het werk moet, dan ligt hier een grote bron van energie verlies. Andersom kan het ook, wanneer het weekend voor de deur staat en je daar tegen opziet omdat je dan weer samen dingen met je vrouw of man moet gaan, dan is hier zo mogelijk nog meer sprake van energie verlies. Relationele problemen en werkstress vormen een groot probleem. Mensen gaan vaak over hun grenzen heen en daarmee ondermijnen ze hun gezondheid en energie.

Spijsverteringsproblemen

Verder zijn er veel mensen, die verteringsproblemen hebben, denk aan buikpijnen, winderigheid, opgeblazen gevoel en/of diarree. Als de vertering niet goed loopt kost dat energie en het zorgt waarschijnlijk ook voor een gebrek aan voedingstoffen. Zonder deze voedingstoffen kan waarschijnlijk sowieso veel minder energie gemaakt. Vaak zijn er ook andere onaangename gasten aanwezig, zoals bijvoorbeeld de Helicobacter Pylori, die zorgen voor minder opname van b-vitamines of ijzer, beide belangrijk voor energievoorziening.  Een darmonderzoek en/of een intolerantie onderzoek zouden hierbij een uitkomst kunnen bieden.

Een goede nachtrust is essentieel

Heb je last van slaapproblemen of draai je regelmatig nachtdiensten? Dan zorgt dit als snel voor een verminderde insuline gevoeligheid en daarmee voor mindere energie. Zonder slaap is het lastig om te herstellen, omdat de meeste herstel processen in het lichaam in de nacht plaatsvinden. Een goede nachtrust is essentieel.

Zijn er onstekingsprocessen zoals bijvoorbeeld reumatische aandoening, artritis dan is het zaak dat hieraan wordt gewerkt. Als het immuunsysteem aan staat, dan kost dat heel veel energie. 

Er kan natuurlijk wel meer energie tot ons genomen worden, maar dat moet wel de juiste zijn. Denk aan voeding die ontstekingsremmend is, voedend voor het brein, de darmwand en darmflora. Soms dienen pathogenen (ziekmakende bacteriën) eerst afgedood te worden, alvorens aan het hertel gewerkt kan worden. Best ingewikkeld, maar een orthomoleculair therapeut kan jou hierbij van advies voorzien.

Hoe krijg je meer energie?

Omega 3 vetzuren voor betere celademhaling

Eenmaal de gaten inzichtelijk gemaakt en acties in gang gezet om ze te dichten, dan is het belangrijk dat het lichaam ook over de juiste grondstoffen kan beschikken om energie te maken.  Zoals eerder vermeld zijn omega 3 vetzuren van belang. Omega 3 vetzuren zorgen voor betere celademhaling. Verder zorgt het voor rust in het immuunsysteem, betere insuline gevoeligheid en het is goed voor de hersenen.

Choline ondersteunt de energie naar het hoofd

Verder is choline een belangrijk stof om meerdere redenen, het zorgt ervoor dat energie naar het brein gaat en het zorgt ook voor betere kwaliteit van onze energiefabriekjes, de mitochondriën in ons lichaam. Choline is aanwezig met name in vis, wild en ook eieren (wel van kippen die bewogen hebben)

Naast choline zijn er meer stoffen belangrijk, veel van deze stoffen zoals ribose, carnitine zijn aanwezig in wild, gevogelte en vis (geen kweekvis!). Vis als zodanig bevat ook jodium en selenium. Deze twee stoffen ook belangrijk onder andere voor de werking van onze schildklier. Dus een bezoekje aan de visboer kan goed doen.

Een verandering in ons vaak eenzijdige en koolhydraatrijke voeding zal ook de nodige verbeteringen in ons energie niveau brengen.  Suikers, vruchtensapjes, roken en alcohol zijn sowieso geen goede keuzes.  Wil je herstellen zal je deze laatste moeten beperken of uitsluiten.

Is er eenmaal meer energie en is er weer meer zin om te bewegen, dan is dat noodzakelijk om te komen tot een verder herstel en een verhoging van het energie niveau. Een betere doorbloeding geeft meer voedingstoffen en zuurstof op de plekken die het nodig hebben en bovendien zorgt beweging voor meer energiefabriekjes in het lichaam.

Maak een afspraak