De zon en vitamine D3 zijn goed voor ons humeur en voor onze gezondheid!

De zon brengt ons heel veel
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

De zon maakt ons blij

De zon maakt ons blij en verkleind de kans op depressiviteit aanzienlijk. Uit onderzoek blijkt dat mensen met depressiviteit een lagere hoeveelheid vitamine D in hun bloed hebben.  De meeste vitamine D maken we aan met behulp van het zonlicht, een heel klein gedeelte halen we uit voeding. D3 zit met name in visolie, vette vis, eierdooiers, granen.

D3 uit zonlicht wordt echter maar beperkt aangemaakt in Nederland, en alleen wanneer de UV-B stralen de aarde bereiken tussen. Dat is tussen 11 en 15 uur in Nederland in de maanden mei tot oktober. Daarvoor dienen we deels onbedekt en onbeschermd en zonder zonnebril even een kwartiertje of half uurtje per dag in de zon te zitten. Dit doet veel voor je gemoedstoestand.

Vitamine D3 is belangrijk voor een gezond skelet

Een tekort aan vitamine D3 kan botontkalking veroorzaken. De schatting is dat er momenteel zo’n 900.000 mensen rondlopen met osteoporose. Met name vrouwen in of na de overgang zijn heel gevoelig voor botontkalking, omdat de hormonen ook een belangrijk factor spelen in de bot mineralisatie. Ook kan een tekort zorgen voor minder goede spierfunctie, waardoor je eerder kunt vallen en als je dat doet met broze botten, dan dat hele vervelende gevolgen hebben.  Het tekort aan belastende beweging is ook een heel belangrijke factor voor de juiste bot mineralisatie.

Het is goed voor onze huid

Verminderde kans op allerlei andere ziektes

Hoe krijg je voldoende vitamine D3 binnen?

Zorg ervoor dat je regelmatig voldoende zonlicht krijgt tussen 12 uur en 15 uur, door een kwartier tot een half uur in de zon te gaan, met onbedekte handen, hoofd en armen, onbeschermd en zonder zonnebril.

Neem in de wintermaanden voldoende suppletie (advies is 10 mcgr per dag en voor mensen boven de 70 jr is deze 20 mcgr per dag), voor het oplossen van een aantal klachten zijn deze doseringen meestal niet voldoende maar zoek hierover contact met een goede orthomoleculair therapeut!

Deze blog is geschreven om mensen nogmaals te wijzen op het belang van de zon voor hun gezondheid en deze is niet slecht omdat er de afgelopen 40 jr iemand een lampje heeft vervangen in de zon. Let wel met op: zon met mate en laat je niet verbranden!