Omega 3 vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid!

Verse vis is belangrijk voor je immuunsysteem
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor rust in je immuunsysteem, voor je hersenen en staan aan de basis van een goede celademhaling en goede doorbloeding. Wil je meer weten en wil je laten testen wat jou omega 3 status is, neem dan contact op met mij en stuur een mail naar: info@lourenskalverdijk.nl

Omega 3 vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid en dat kom ik in mijn praktijk dagelijks tegen. Als Orthomoleculair Therapeut help ik mensen met hun gezondheid en geef ik adviezen over levensstijl en voeding en adviseer ik ook vaak over extra te nemen voedingsstoffen om zo te zorgen voor een betere gezondheid.

Onze huidige voeding zorgt ervoor dat we gevoelig zijn voor ontstekingen.

Ons huidige levens- en voedingspatroon en de vele stress factoren maken dat ons immuunsysteem bijna altijd aan staat en dat er ook veel ontstekingen in het lichaam zijn. Ontsteking zijn de oplossing van een probleem in ons lichaam. Dus het is goed dat ze er zijn, maar we moeten we ze wel kunnen afronden. Als de ontstekingen te lang doorgaan dan kunnen er andere ziektes ontstaan. Bekende ontstekingsziektes of gevolgen van ontstekingen zijn artritis, hart en vaataandoeningen aandoeningen. Om ontstekingen te kunnen afronden hebben we onder andere Omega 3 vetzuren nodig, ook hebben we daarvoor nodig vitamine D3 en vitamine K2.  Aan alle drie hebben we een gebrek vandaar dat ik ze wil benadrukken, te beginnen met de omega 3 vetzuren.

Het gaat om de balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren

Elke cel wordt opgebouwd uit vetzuren waaronder de omega 6 vetzuren (o.a.soja- mais-, zonnebloemolie) welke wij in overvloed eten door de grote hoeveelheden bewerkt voedsel of verstandig bijgevoerd vee. De omega 6 vetzuren zijn belangrijk om ontstekingsreacties te kunnen beginnen. Echter door een overmaat aan omega 6 vetzuren, ook t.o.v. de omega 3, leidt tot grote onbalans en vergrote kans op allerlei aandoeningen.  Omega 3 vetzuren zitten met name in zeeproducten zoals kelp, zeewier, vette vis zoals sardientjes, makreel, haring, wilde zalm.  Van deze zeeproducen eten wij veel te weinig.

Voorbeeld uit de praktijk

In mijn praktijk meet ik regelmatig de omega 6/3 vetzuren van mensen en kom ik bijna altijd zeer grote tekorten tegen, dat maakt de mensen heel gevoelig voor ontstekingsziektes. Hieronder een willekeurig voorbeeld van zo’n meting in mijn praktijk, een cliënt met reumatoïde artritis aan handen.

Onbalans omega 6 en 3 zorgt voor ziekte
Standaard meting in mijn praktijk www.lourenskalverdijk.nl

Een van de dingen die ik voor deze cliënt zal aanbevelen is om een grote dosis van de beste Omega 3 olie in te zetten. Let op de omega 3 moet in voldoende hoeveelheid worden geslikt en de kwaliteit dient uitstekend te zijn.  Wordt er te weinig omega 3 olie of olie van inferieure kwaliteit gebruikt dan bereik je waarschijnlijk geen resultaat of erger je zorgt waarschijnlijk voor verslechtering van de situatie.

Deze meting is geen uitzondering en zie ik veel vaker terug bij mensen die last hebben ontstekingen, jicht, reumatische aandoeningen, bij mensen met hartaandoeningen, bij mensen met osteoporose, bij mensen met ADHD.  Als eenmaal de levensstijl en voeding zijn aangepast en cliënten nemen de Omega 3 olie dan melden zij vaak zeer positieve ervaringen.

Gezondheidsclaims op omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren worden gelinkt aan heel veel gezondheidsfactoren, maar ik zal mij beperken tot de claims zoals ze beschreven zijn de door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) en voor zover ze wetenschappelijk onderbouwt zijn.

  • Goed voor je hart bij minimale inname 250 mg EPA/DHA. Meer goede vetzuren in je bloed verlaagt de relatieve kans van hart- en vaatproblemen aanzienlijk vermindert.De beste visolie / Lourens Kalverdijk
  • Goed voor de hersenen bij dagelijkse inname van 250 mg DHA
  • Goed voor het zicht bij dagelijkse inname van 250 mg DHA
  • Goed voor het immuunsysteem
  • Goed voor bloeddruk en triglyceriden level bij dagelijkse inname van 2 gr tot max 5 gr DHA-EPA
  • Goed voor de spierfunctie
  • Het is belangrijk bij zwangerschap voor zowel moeder als voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en leidt het tot hogere intelligentie, minder gedragsproblemen, beter zichtvermogen
  • Lager risico op astma bij zowel kinderen als jong volwassenen
  • Draagt bij aan vermindering van psychische problemen, depressie, angsten, slaapproblemen en ADHD.
  • Kan ontstekingen verminderen, helpt tegen osteoporose, helpt tegen auto-immuunaandoeningen.

Omega 3 is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid

Er zijn dus veel redenen waarom omega 3 vetzuren belangrijk zijn voor je gezondheid. Het beste is om dit in volwaardige voeding tot je te nemen door minimaal 2 á 3 keer per week vette vis te eten, denk aan sardientjes, wilde zalm, makreel, haring.  Verder is het heel verstandig om goede visolie te nemen om aan je eigen gezondheid te werken. Het is gewoon een relatief goedkope manier om je gezondheid op peil te houden of te bevorderen.  Wil je meer weten over jou gezondheid ? Wil je weten welke visolie voor jou de beste is? Wil je weten wat jou vetzuren balans is? Wil je weten wat het kost? Neem dan contact met mij op en stuur mij een mailtje: info@lourenskalverdijk.nl

Waarom deze blog?

Er is al veel geschreven over omega 3 vetzuren, maar omdat de meeste mensen nog lang niet allemaal geïnformeerd zijn over het belang van Omega 3 vetzuren voor hun gezondheid. Daarom zou ik het waarderen als jullie dit stuk verder willen delen.