Leaky Gut Syndroom

Verse groeten liggen aan de basis van herstel leaky gut syndroom
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Leaky gut syndroom leidt tot veel klachten, zoals buikpijn, hoofdpijnen, gewrichtspijnen en is gelinkt aan auto-immuunaandoeningen. Wilt u hiervoor een oplossing zoeken? Neem dan contact op met Lourens Kalverdijk

Wat is een leaky gut syndroom?

Regulier is het leaky gut syndroom een niet erkende ziekte, maar vanuit de orthomoleculaire visie is het een situatie waarbij de slijmvlieslaag van de darm beschadigd is geraakt door laaggradige ontstekingen* (ontstekingen die langer duren dan 45 dagen en waarbij het lichaam niet in staat geweest is om het proces af te ronden).  Deze ontstekingen maken dat het hele lichaam in een soort van paraatheid wordt gebracht en dat kan leiden tot veel klachten en/of aandoeningen. Doordat ze onder de pijngrens blijven worden problemen vaak pas na aanzienlijke tijd waargenomen.

Veel voorkomende klachten zijn vage buikklachten, problemen met de spijsvertering, hoofdpijnen, spier- en gewrichtspijnen, chronische vermoeidheid en allergische reacties. Ook een aantal andere aandoening worden gelinkt aan het leaky gut syndroom zoals prikkelbare darm syndroom, astma en andere auto-immuunaandoeningen. Dit zijn allemaal zaken die wij liever niet willen.

Wat doet de darm?

In de darm gebeuren veel dingen waaronder de opname van onze voeding, maar ook vormt de darm een grens tussen de binnenwereld en buitenwereld. Als deze grens eenmaal beschadigd is dan kan dat grote consequenties met zich mee brengen voor onze gezondheid. Onverteerde resten, bacteriën, schimmels, toxines kunnen dan ons lichaam binnen komen en zullen de lever in eerste instantie zwaar gaan belasten. Dit zal weer ten koste gaan van onze ontgifting, maar ook ten koste van onze energievoorziening voor het brein.

In een minder goed functionerende darm worden voedingstoffen minder goed opgenomen of aangemaakt. Denk hierbij aan vetoplosbare vitamines A, D, E en K2, mineralen en B-vitamines. Kortom je verzwakt en gaat steeds minder energie hebben.

In een goede functionerende darm met een evenwichtige darmflora worden ook neurotransmitters gemaakt o.a. GABA en Serotonine. GABA is onze remmende en rustgevende neurotransmitters, wanneer deze niet gemaakt wordt, dan ontstaat er onrust en is er minder herstel. Serotonine zorgt o.a. voor blijdschap en pijndemping, als deze niet meer aangemaakt wordt is er meer depressiviteit en zijn er meer pijnen.

Wat kun je doen om leaky gut syndroom te verbeteren?

Mogelijke oorzaken vaststellen of uitsluiten

Een goede kwaliteit van de darmwand is noodzakelijk voor het goed kunnen uitoefenen van de verschillende functies. Van een aantal zaken is bekend, dat zij een negatieve invloed hebben op de integriteit van de darmwand. Denk aan soja, bonen, sperziebonen en tarwe, deze dient men vooralsnog zoveel mogelijk vermijden. Ook het regelmatig gebruik van pijnstillers, maagzuurremmers, alcohol en antibiotica hebben een negatieve impact op de kwaliteit van de darm en veroorzaken een “leaky gut syndroom”. 

De samenstelling van de darmflora en de kwaliteit van de vertering zijn belangrijke veroorzakers, als hier iets niet goed is en vaak gaan ze hand in hand, dan is het goed eerst te verbeteren. Een darmmicrobioomonderzoek geeft vaak goede inzichten en handvatten voor een advies op maat. Voor iedereen anders en belangrijk voor het juiste plan van aanpak en de bijbehorende suppletie voor sanering, vertering en herstel.   

Werken aan herstel

Zo zijn er wel meer dingen nodig, waaronder uiteindelijk een pro-biotica en pre-biotica. Het is vaak een complex proces. Meestal is een lokale aanpak alleen vaak niet voldoende, omdat alles met elkaar samenhangt. Het vereist vaak een integrale aanpak van lichaam en geest.