Psoriasis op natuurlijke wijze behandelen

Psoriasis op natuurlijke wijze behandelen

Wat is psoriasis?

Het is een auto-immuunaandoening, welke voorkomt bij ongeveer 3% van de bevolking. Het gekenmerkt door plekken met schilfers, roodheid en jeuk. De klachten kunnen verergeren of beginnen bij beschadiging van de huid, infecties of stress. Ook zonder te krabben kunnen plekken ontstoken raken en kunnen problemen ontstaan met gewrichten en botten, deze kunnen ook ontstoken raken of vervormen.

Het is in eerste instantie geen probleem van de huid, maar het is auto-immuunaandoening, waarbij het immuunsysteem overactief is. Vanuit Chinese geneeskunde bekeken is het een reactie van het lichaam omdat andere uitscheidingsorganen, zoals de darm en lever niet in staat zijn om hun werk meer naar behoren te doen. Dus ondersteuning van lever met bijvoorbeeld bitterstoffen zoals witlof of andijvie helpen om verlichting te brengen en om aan het herstel te werken.

Intoleranties onderzoeken en voedingspatroon aanpassen

Omdat het immuunsysteem actief wordt bij een intolerantie is het belangrijk om intoleranties te onderzoeken. Om vervolgens het voedingspatroon aan te passen, zonder tekorten te creëren en zo het immuunsysteem tot rust te brengen. Voedingsmiddelen waar veel mensen op reageren zijn koemelkproducten en gluten (granen), door deze tijdelijk weg te laten kunnen er soms al mooie resultaten behaald worden. Verder is het belangrijk dat alcohol wordt beperkt, omdat deze ontzettend ontstekingsbevorderend en belastend is voor de lever. Ook analyse van het microbioom is belangrijk om te achterhalen of er disbalans is en er verminderde ontstekingsremming is.

Stress en psoriasis

Bij verhoogde stress niveaus is er sprake van stimulering van de celdeling en zeker bij langdurige stress komt de bijnier onder druk te staan. Waardoor het lichaam minder in staat is om cortisol te produceren en ontstekingen te remmen. Dus rust, ontspanning zijn belangrijk, dat geldt ook voor stressvermijding op het werk of in de thuissituatie. Uiteindelijk gaat het ten koste van je gezondheid.

Vitamines, mineralen en vetzuren aanvullen

Zink is zo’n belangrijk mineraal het stimuleert huidherstel en remt ontstekingen. Zink zit onder andere in ei, noten en vis. Ook vitamine D3 is zo’n vitamine die het immuunsysteem ondersteunt en waar veel mensen een gebrek aan hebben in Nederland. Vitamine D3 doen we vooral op als we in zon buiten komen en onze schaduw korter is dan ons lichaam.

Ook omega 3 vetzuren zijn heel belangrijk voor de rust in het immuunsysteem. Mijn advies is om minimaal 2 a 3 keer per week een stukje vis te eten (wilde zalm, makreel, haring, kabeljauw) en een goede omega 3 tot je te nemen.  (zie mijn blog over omega 3 vetzuren)

Gebrek aan vitamines en voedingstoffen staan vaak niet op zichzelf en het is lastig om te bepalen waar je nu moet beginnen om de situatie te verbeteren. Kom je er niet uit en heb je vragen stuur mijn dan een berichtje: info@lourenskalverdijk.nl  Samen komen we er uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *