Atopisch Eczeem bij kinderen

Atopisch Eczeem
Lourens Kalverdijk

Lourens Kalverdijk

Orthomoleculair Therapeut

Atopisch Eczeem is aan te pakken door over te schakelen op verse voeding, intoleranties van voeding aan te pakken, de darmen te ondersteunen en door de juiste supplementen van goede kwaliteit. Neem contact met mij en ik help u graag: info@lourenskalverdijk.nl

Wat is atopisch eczeem?

Is een chronische ontstekingsziekte van de huid, het brengt vaak roodheid, jeuk en schilfering. Ongeveer 15% van de kinderen jonger dan 1 jaar hebben hier last van. Indien er in de familie allergische aandoening aanwezig zijn dan stijgt de kans aanzienlijk. Veel kinderen groeien gelukkig over de aandoening heen, maar dat kan nog een aantal jaren duren.

Wat kan er aan gedaan worden?

Koemelk allergie is meest voorkomende allergie bij jonge kinderen. Door koemelk te vervangen door geitenmelk worden soms al goede resultaten geboekt. Dit kan getest worden uiteraard, maar ook eenvoudig zelf te checken, door het eens drie weken weg te laten uit het eetpatroon.

Verder draagt een gezonde darmflora bij tot beter immuunsysteem. Onder invloed van het type bevalling – vaginaal of keizersnede- het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd, kan de darmflora verstoort zijn. De inzet van een goede probiotica kan hierbij ondersteunend werken.  

Goede voeding draagt bij aan betere barrière functie van de huid, veel groenten en fruit, zo min mogelijk suikers, koolhydraten beperken, de juiste vetten. Nog steeds kan dit niet voldoende zijn mogelijk speelt er dan nog een probleem in de darm of is er gebrek een zink of andere vitamines. Zink vindt men met name in rood vlees, vis en gevogelte. Vis is ook belangrijk voor de omega 3 vetzuren, voor rust in het immuunsysteem, mits van goede kwaliteit.

De huid kan ook vanaf de buitenkant behandeld worden met een corticosteroïdenzalf, die er vaak voor zorgt dat de huid dunner en gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf. Maar het zou niet mijn eerste keuze zijn. Naar gelang de klachten, bij vurige ontstekingen, kan men het beste zoeken naar een vocht inbrengende crème en naarmate er meer verhoorning is het goed om een meer vette crème te gebruiken, denk hierbij aan kokosolie!

Preventie is natuurlijk nog beter

Borstvoeding is beter, maar kan wel een rol spelen bij de overbrenging van de aandoening. Zeker als er sprake is van allergieën in de familie of als bepaalde intoleranties zijn bij de moeder. Het beste is te stoppen met roken, drinken en je voedingspatroon aan te passen aan de intoleranties. De inname van voldoende suppletie is belangrijk om dit proces te ondersteunen, denk hierbij aan vitamine D3, Omega 3, magnesium. Hoe eerder men hiermee begint hoe beter de conditie van moeder en kind. Bovendien geeft het de moeder ook de tijd om te wennen aan het andere eetpatroon en inkoopgewoontes.

Mocht borstvoeding niet lukken en is flesvoeding de enige optie, dan kunnen we deze flesvoeding natuurlijk aanpassen. Door toevoegingen zal de flesvoeding meer op de samenstelling van moedermelk gaan lijken. Dit doen we vanwege de te verwachten positieve invloed op samenstelling van de darmflora en vermindering van de allergische reacties.