Voor de keuze van de voeding of eventuele suppletie is het advies van de coach of trainer, maar ook van mede sporters belangrijk. Veel sporters weten intuïtief wel wat goed voor hen is, ook door te experimenteren en te ervaren hoe hun lichaam reageert op bepaalde voeding. Toch blijft het een individuele invulling iedereen is toch net weer iets anders. De basis om goed te presteren is volwaardige verse voeding, met voldoende koolhydraten, eiwitten, de juiste vetten en mineralen en vitamines, vocht en vezels. Toch is nog steeds veel onwetendheid over wat wel of niet te doen m.b.t. voeding. Feit is wel dat goede voeding en suppletie het verschil maakt tussen winnen en verliezen.
Koolhydraten zijn belangrijk voor duursporters, ze zijn nodig om de glycogeen voorraad opnieuw aan te vullen, zodat de volgende dag weer goed gepresteerd kan worden. Koolhydraten zijn nodig voor de energie om te presteren. Ook vetten zou je kunnen gebruiken voor je energie, maar daarvoor dien je dit metabolisme wel te trainen, zodat je makkelijker de switch kan maken in je lichaam wanneer de glycogeenvoorraad op is.
Kies voor ongeraffineerde koolhydraten in de vorm van zilvervliesrijst, volkorenbrood en hele vruchten. Combineer het met vetten om zo de opname te spreiden en suikerpieken en dalen te voorkomen. Om te herstellen direct na de inspanning kan het heerlijk zijn om even een vruchtensapje te nemen om je suikers aan te vullen.
Eiwitten zijn nodig voor het herstel en zijn de bouwstoffen van de cellen van ons lichaam, belangrijk voor spieropbouw en herstel na blessure. Rijke bronnen van dierlijke eiwitten zijn kip, vis, eieren, kwark en yoghurt. Rijke bronnen van plantaardige eiwitten zijn o.a. erwten, linzen en bonen. Vaak zijn deze stoffen ook rijk aan b-vitamines en mineralen. Dus een bakje kwark met muesli en banaan is een hele goede manier om te herstellen na sporten.
Doorgaans kan je de eiwitten halen uit je dagelijkse voeding. Wil je echter meer en wil je meer uit je trainingen halen dan is het bewezen en zinvol om wei proteïne tot je te nemen, het beste in combinatie met soja en caseïne, het liefst van biologische oorsprong en dan ook nog aangevuld met de nodige b-vitamines, antioxidanten en mineralen.
Vetten zijn de meest onderbelichte factor, vetten zijn onder andere te verdelen in verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn met name te vinden in dierlijke vetten, maar ook in palmvet en kokosvet. Onverzadigde vetten treffen we aan in plantaardige vetten, zoals daar zijn zonnebloemolie, sojaolie, maisolie, raapzaadolie, vis. Vetten hebben we nodig, omdat al onze celwanden er van worden opgebouwd evenals een belangrijk deel van onze hormonen. Sommige moeten we tot ons nemen, omdat we ze zelf niet kunnen aanmaken. Dat zijn de onverzadigde vetzuren in de vorm van omega 6 (plantaardige vetten) en omega 3 (vis, algenolie). De omega 6 krijgen we in overvloed binnen in ons huidige eetpatroon en het probleem daarmee is dat we hypergevoelig worden voor ontstekingen en deze ook niet kunnen afronden. Ontstekingen kosten veel energie, magnesium, b-vitamines, anti-oxidanten, nodig om goede prestaties neer te zetten. Zijn we aan het sporten dan veroorzaken we schade en ontstekingen in het lichaam en nemen we dan omega 6, dan gooien we olie op het vuur. Veel beter is het om omega 3 vetzuren te nemen, dat zit met name in vette vis zoals sardientjes, haring, makreel, wilde zalm.
Verder zorgen omega 3 vetzuren ervoor dat de celwanden onder andere van de rode bloedcellen soepeler worden waardoor de doorbloeding beter wordt in het lichaam. Ook maakt het de celwanden meer permeabel en dat zorgt ervoor dat er een betere uitwisseling zal zijn van voedingsstoffen en afvalstoffen. Verder zorgen omega 3 vetzuren voor rust in het hoofd en voor meer concentratie en focus.
In ons huidige voedingspatroon is er echter een grote disbalans tussen de inname van omega 6 en 3. Deze verhouding zou in evenwicht moeten zijn maar is 16:1, waar deze 3 :1 of lager zou moeten zijn. Dat maakt het bijna onmogelijk voor een atleet om deze verhouding te corrigeren met alleen voeding. Wil je gaan voor betere presaties, hogere Vo2max, meer spierherstel, minder verzuring, betere spieropbouw, overweeg dan om suppletie te nemen met omega 3 vetzuren, maar neem er wel eentje die niet ranzig en geoxideerd is, want dan bereik je het tegenovergestelde.
Wil je meer weten of heb je vragen naar aanleiding van deze blog stuur mij dan een mailtje: info@lourenskalverdijk.nl In een volgende blog zal ik een aantal recepten/voedingsmiddelen tips delen die ook kunnen bijdragen aan je sportprestaties.
P.S. ik hoop dat dit stukje heeft bijgedragen aan een stukje van de bewustwording over de invloed van voeding op sportprestaties en gezondheid, want dat staat voorop. Nog meer over sport en voeding vindt je hier