De dagen worden korter, de nachten langer, en de temperatuur begint te dalen. Terwijl de natuur zich klaarmaakt voor de winter, kunnen sommige mensen zichzelf gevangen voelen in een eindeloze duisternis van depressieve gevoelens. De donkere dagen van de winter kunnen een uitdaging zijn voor de geestelijke gezondheid, en als orthomoleculair therapeut kan ik hier aan belangrijke bijdrage aan leveren door iemand van de juiste adviezen te voorzien over voeding en supplementen.
De winterdepressie komt voor bij 3 op de 100 mensen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het kan op elke leeftijd voorkomen. De meest voorkomende klachten:
- Moeheid
- Veel (willen) slapen, maar niet altijd kunnen slapen vanwege malende gedachten, angsten
- Veel (willen) eten met name koolhydraatrijke dingen
- Depressieve gevoelen
- Minder zin in sociale contacten en activiteiten
Behandeling van winterdepressie
Het is belangrijk te realiseren dat depressie een complexe aandoening is. De oorzaken en aanpak zullen per persoon verschillen en vraagt vaak om een individuele aanpak.
- Lichttherapie bij winterdepressie: tijdens de lichttherapie zit u een week lang elke ochtend 45 minuten voor lampen met helderwit licht. Deze behandeling kan herhaald worden als dit nodig is.
- Indien mogelijk zoek de winterzon op met je familie en maak er een leuke week van, daar kan waarschijnlijk geen enkel advies of behandeling tegenop!
Vanuit Orthomoleculair perspectief begrijpen wij goed hoe voeding en supplementen kunnen inwerken op de gemoedstoestand en slaappatroon. Hieronder enkele voedingsrichtlijnen om te overwegen.
- Ga op zoek naar voeding die de slaap ondersteunen: zoals bananen, kersen, havermout, walnoten en pistachenootjes.
- Beperk koffie en suikerrijke dingen met name in de avond, omdat je hierdoor slechter slaapt.
- Omega 3 vetzuren in de vorm van visolie (zie mijn blog), omdat deze betrokken zijn bij de hersenfunctie en ontstekingen kunnen verminderen. Denk daarbij ook aan wilde zalm, haring, makreel en sardientjes.
- Vitamine D3 omdat bijna iedereen een tekort heeft, zeker in de wintermaanden.
- Zorg voor voldoende beweging, indien mogelijk, maar niet te intensief en zeker niet in de avond uren, omdat je dan weer niet in slaap kunt komen. Beweging zorgt voor doorbloeding en een goed gevoel.
- Plan bewust leuke dingen en vermijd mensen waar je energetisch op leeg loopt.
Individuele aanpak
Nogmaals het is belangrijk op te merken dat depressie een complexe aandoening is en dat de oorzaken en behandelingen individueel kunnen variëren. Het is belangrijk om met elke cliënt samen te werken om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat rekening houdt met hun specifieke behoeften en symptomen. Een aanvulling op het welzijn, door middel van een goed advies kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de stemming en de algehele gezondheid. Zie ook mijn vorige blog .
Neem vandaag nog contact op met mij dan maken we een afspraak: 06-53785687 of mail naar info@lourenskalverdijk.nl
*Depressiviteit is een veel vaker voorkomend probleem, maar liefst 1,2 mln gebruiken anti-depressiva in Nederland en 1 op 7 Nederlanders krijgt ermee te maken in zijn/haar leven. Ook hierbij ben ik uw graag van dienst om u van een aanvullend advies te voorzien.