Wat is reuma?
Reuma is verzamelnaam voor aandoeningen aan het “bewegingsapparaat”. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, spieren, pezen, botten. Iedereen kan reuma krijgen op elke leeftijd, één op de negen Nederlanders heeft inmiddels een vorm van reuma en er komen er zo’n 700 per dag bij. Er zijn vele vormen, de meest bekende zijn artrose, jicht, ontstekingsreuma en weke delen reuma onder andere Fybromyalgie. https://reumanederland.nl/reuma/wat-is-reuma/
Wat zijn de klachten?
Bijna 2 miljoen Nederlanders leven dagelijks met pijn, vermoeidheid en stijfheid en moeite met bewegen. Dit heeft vaak grote impact op het dagelijks functioneren. De klachten worden vaak niet erkend door anderen, omdat reuma vaak niet te zien is aan de buitenkant.
Hoe wordt reuma regulier behandeld?
Regulier worden vaak pijnstillers en onstekingsremmers voorgeschreven en gaan de mensen voor ontspanning en bewegingsadvies naar de fysiotherapeut. Vooralsnog is de oorzaak meestal onbekend en doet men aan symptoombestrijding. Vaak is er verlichting van klachten. Op langere termijn echter zijn er wel degelijk negatieve werkingen van medicatie of sociaal isolement te verwachten. Bovendien is het voorzicht, dat er geen oplossing is, niet heel fijn.
Wat is mogelijk vanuit orthomoleculaire aanpak van reuma?
Vanuit het orthomoleculaire zijn de meeste aandoeningen het gevolg van omgeving, voeding en lifestyle. Bij de meeste chronische aandoeningen zoals reuma is er sprake van stapeling van toxines, een verstuurde suikerhuishouding, chronische inflammatie, gebrek aan energie, overmatig drank of vruchtensap gebruik, gebrek aan “echte” voeding. Kortom er is veel aan te doen.
Genezing is mogelijk, mede afhankelijk ook van het stadium, zeker omdat niet zoals zo vaak beweerd, ziektes niet het gevolg zijn van genetische afwijkingen (minder dan 2%!) (zie ook blog over chronische aandoeningen en blog over gebrek aan energie)
Punten van aandacht
- Verbetering van de suikerhuishouding ter voorkoming van verharding van weke delen, verzuring en het ontstaan van ontstekingen.
- Vervanging van pakjes en zakjes door echte voeding, weglaten van vruchtensappen en beperken alcohol en koffie. Meer groenten en regelmatig een stuk fruit
- Hoe is de vertering en zijn er intoleranties of aanwezigheid van ongewenste vrienden in de darm (pathogenen zoals prevotella copri), dus eventueel doen van onderzoeken.
- Bewust toevoegen van ontstekingsremmende voeding zoals curcuma, gember, ribes nigrum, knoflook, ui, appels, blauwe druiven.
- Bewust met vetten dus regelmatig olijfolie nemen en voldoende omega 3 vetzuren in de vorm van regelmatig een haring, makreel, kabeljauw of in de vorm van suppletie (let hierbij wel op de kwaliteit!) Beiden om ontstekingen te remmen. En het niet meer gebruiken van bak en braadproducten, zonnebloemolie en margarines.
- Beperken van granen, gluten en melkproducten, zal meer rust brengen in het immuunsysteem.
- En zorg voor voldoende vit D3, dus zomers vooral buiten bewegen in de zon en in de winter zorgen voor voldoende suppletie. Overweeg verder aanvulling met vit C en een goede multi-vitamine.
Kom je er niet uit en wil je meer dan alleen pijnstillers?
Eenvoudig is de problematiek niet, kom je er niet uit dan help ik je graag om te kijken hoe we meer verlichting kunnen geven in de problematiek. De basis gaat zijn verandering van voedingspatroon, eventueel aangevuld met (darm)onderzoek en suppletie.
Wil je een afspraak of wil je meer weten, mail dan naar info@lourenskalverdijk.nl